Hrvatska se plasirala na Europsko prvenstvo u nogometu

Hrvatska je u uzvratnoj utakmici s Turskom na Maksimiru odigrala bez pogodaka, 0:0, te time sačuvala u Istanbulu stečenu prednost od 3:0.

Tako je Hrvatska osigurala plasman na EP 2012. godine, na koje će krenuti iz treće jakosne skupine (da smo pobijedili bili bi u drugoj jakosnoj skupini). Vatrenima je ovo sedmi put u povijesti da su izborili plasman na veliko natjecanje.

Za kockaste će to biti četvrti nastup na europskim smotrama. Debitirali smo 1996. godine u Engleskoj gdje smo stigli do četvrtfinala, 2004. godine u Portugalu vatreni su ispali u prvom krugu, a na posljednjoj europskoj smotri u Austriji i Švicarskoj 2008. godine ponovo smo zapeli u četvrtfinalu. Jedino Europsko prvenstvo na kojemu hrvatska vrsta nije nastupila od proglašenja neovisnosti bilo je 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj.

Izbornik Slaven Bilić izveo je na maksimirski travnjak gotovo identičan sastav kao i u Istanbulu, uz dvije prinudne izmjene. Umjesto suspendiranih Dujmovića i Ćorluke startali su Vukojević i Pranjić. Turski izbornik Hiddink izmijenio je drastično momčad u odnosu na prvu utakmicu, uvevši čak osam novih igrača.

Vatreni su bili bliži pogotku od Turaka, no nažalost nisu ga zabili, ali je i nerješen rezultat osigurao plasman na Euro 2012.