Hrvatska sutra dobiva prvi Rafale! Ministar Banožić: “To će biti povijesni dan!”

Foto: MORH / J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je u danas informaciju kako će se 2. listopada 2023. u francuskoj zrakoplovnoj bazi održati službena primopredaja prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske.

“Sama implementacija projekta višenamjenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Sutra ćemo imati povijesni dan koji obilježava, prije svega, mandat Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je riječ o resoru obrane – to je pravno preuzimanje prvoga Rafalea, koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj zajedno s ostalih pet početkom drugog kvartala 2024. godine. U konačnici, sutrašnji dan je taj dan kada postajemo vlasnici prvog Rafalea. Ponosan sam što hrvatski piloti već lete u Rafalima u Francuskoj i uspješno svladavaju znanja i vještine”, rekao je Banožić.

Ministar je istaknuo kako se cijeli projekt odvija planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija sukladno planovima, a paralelno s tim također ide i obuka pilota i zrakoplovnih tehničara u suradnji s francuskim partnerima u projektu.

Zaključno, ministar je istaknuo pozitivno ozračje: „Prema informacijama koje dobivam od Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i od hrvatskih građana je prije svega oduševljenje. Mi smo sačuvali teško stečenu borbenu sposobnost začetu tijekom Domovinskog rata, tj ne samo da smo je sačuvali nego smo je i dodatno razvili.. Ovo će biti avioni četvrte + generacije koji nas pozicioniraju kao vjerodostojne NATO partnere, europsku članicu, u jednu poziciju koju smo do sada imali u drugim granama. Ta naša nova pozicija donijet će nam i nove zadaće, ali isto tako i određene nove vrijednosti u tom društvu koje ćemo dalje pokušati razvijati s našim saveznicima i partnerima upravo kroz donacije i daljnju modernizaciju i opremanje sve tri grane.“

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec istaknuo je kako će sve biti spremno za dolazak Rafalea iduće godine kazavši: „Sve će biti spremno za dolazak Rafalea u Hrvatsku jer izgradnja cjelokupnog paketa sposobnosti za prihvat aviona ide po planu. Nemamo kašnjenja, sve je u zelenom i u budžetu. Segmenti vezani za infrastrukturu će biti gotovi, kako je i ministar rekao početkom drugog kvartala iduće godine, za prihvat aviona. Međutim, do tada će biti instalirana i postavljene ostala imovina, poglavito simulator za pilote.”

„Priča Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i priča stvaratelja sposobnosti ratnika,a nakon rata čuvara sposobnosti koje su se spremali za prihvat ovakvih novih sposobnosti koje su garancija ne samo danas nama, nego i budućim generacijama da mogu živjeti mirno“, poručio je general Križanec.