Hrvatski branitelj Veljko Marić u Beogradu osuđen na 12 godina

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u petak na višem sudu u Begoradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog polja.

U obazloženju presude, predsjednik sudskog vijeća izjavio je kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Marić izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je sa više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane.

Sukladno tome, sud je zaključio da je Marić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U prvoj reakciji na presudu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet u izjavi za Hinu najavio je da će uloziti žalbu na presudu.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Na početku suđenja 7. listopada 2010. Marić je odbacio navode izoptužnice, izjavivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji “čišćenja2 sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Hrvatski ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ocijenio je apsolutno neprihvatljivom presudu Veljka Marića.

Ivić u izjavi za Hinu također ističe kako Republika Srbija i njezine institucije nisu nadležne za provođenje postupaka protiv hrvatskih građana, za ono što se eventualno dogodilo u Republici Hrvatskoj nakon 1990. godine, već je to u nadležnosti institucija Republike Hrvatske.