Ivan Koler oslobođen, nije dokazano da je zlostavljao zarobljene Srbe

Kantonalni sud u Tuzli oslobodio je Ivana Kolera (38) iz Tuzle optužbi da je u lipnju isrpnuju 1992. godine počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

Koler je bio stražar u KPZ u Tuzli gdje su u 1992. godine bili pritvoreni pripadnici ЈNA, koji su ranjeni u sukobu na Brčanskoj malti 15. svibnja 1992. godine.

Osamnaest svjedoka optužbe tvrdilo je da ih je Koler psihički i fizički maltretirao, da se prema njima odnosio na neljudski način, da ih je mučio i na mnoge druge načine zlostavljao, dok je šest svjedoka obrane tvrdilo suprotno.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli donijelo je oslobađajuću presudu, smatrajući da nije dokazana krivica iz optužnice koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo.

Fetija Pašić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Koler oslobođen zbog nedostatka dokaza. “Iskazi svjedoka su protivrječni u odnosu na odlučne činjenice i nisu pružali osnovu za zaključak da se optuženi na taj način ponašao prema oštećenima i da bi se to ponašanje izvan razumne sumnje moglo okarakterisati kao mučenje ili nečovječno postupanje”, kazala je sutkinja obrazlažući presudu.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da je oslobađanje Ivana Kolera još jedna farsa Tužiteljva i Suda BiH koji, kaako je rekao, ne priznaju nijednog trenutka Dobrovoljačku ulicu, Tuzlansku kolonu, Sijekovac ni druga mjesta gdje su stradali Srbi.

“Nije čudo što je Koler oslobođen zato što je oslobođen i njegov naredbodavac Ilija Јurišić, koji je bio uhićen i osuđen u Srbiji”, rekao je Dukić.