Hrvatski izbori za Europski parlament održat će se i u BiH, birališta će biti u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci

izbori-ilustrHrvatski državljani u BiH glasovat će 13. i 14. travnja za Europski parlament na biralištima koja će biti otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a njihovi će se glasovi pribrajati ukupnom broju glasova u Republici Hrvatskoj za stranačke liste koje se ovih dana predaju u Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Kako piše današnji Večernji list, hrvatski državljani prvi će put birati dvanaest svojih zastupnika u Europski parlament, uoči skorog ulaska zemlje u Europsku uniju, koji će tamo zastupati interese svojih birača. Hrvati u BiH na taj će se način naći u položaju da utječu i ukazuju na stanje u BiH i na to s čime se sve suočavaju u ‘zemljama susjedstva’ Europske unije.

Birališta će biti otvorena u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Birači će u potpunosti iskoristiti svoje demokratsko pravo zaokruživanjem jedne liste i jednog kandidata s te liste, a valjani će biti listići na kojima je zaokružen samo kandidat ili samo lista.

Nevažeći će biti listići na kojima su zaokružene dvije različite liste ili kandidati s dviju različitih lista, a da nijedna lista nije zaokružena. Svim građanima koji žive u inozemstvu, ali koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, preporučuje se da se jave najbližem konzularnom uredu i obave prethodnu ili aktivnu registraciju.

Večernji list navodi kako se aktualna savjetnica u Uredu predsjedatelja vijeća ministara BiH Željana Zovko našla na sedmom mjestu HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament.