Hrvatski mljekar tvrdi: "Od jedne litre moga mlijeka u tvornici naprave najmanje tri!"

“Od jedne litre mojeg mlijeka u tvornicama se naprave najmanje tri litre mlijeka i nusproizvoda”, ustvrdio je Josip Baneković, predsjednik Udruge stočara i mljekara Visoko, na konferenciji za novinare HSS-a Varaždinske županije.

Hrvatski su mljekari zadnjih dana poduzeli niz akcija, boreći se za višu otkupnu cijenu, ali bez značajnijih rezultata. “Selo propada i sve smo siromašniji, a ne možemo dobiti čak ni riječi utjehe. Prozivaju nas da dobivamo veliki novac od poticaja, ali svi ćemo odmah odreći poticaja, samo neka nam daju ekonomsku cijenu za mlijeko”, ustvrdio je Baneković, javlja Tportal.

U Varaždinskoj županiji, kako je dodao, nekada je bilo 22.800 krava, a danas ih je svega 5.600.

Upozorio je da u Ministarstvu poljoprivrede stalno ističu da prerađivači mlijeka seljacima plaćaju više od dvije kune po litri, ali to nije točno.

“Imam račune na kojima se lijepo vidi koliko nam isplaćuju – 1,60 kuna, 1,53 kune, 1,80 kuna po litri. U veljači ove godine posljednji put sam za litru dobio 2,43 kune. Za litru mlijeka dobivamo manje od dvije kune! Ljudi voze kravice u klaonice, a dobivaju samo četiri do pet kuna po kilogramu”, ogorčen je Baneković.