Jedna i jedina: Od izvora do ušća bosanske ljepotice Une – FOTO

Predaja govori da su je stari Rimljani nazvali “jednom, jedinom” (Una), brojne legende i mitovi vežu se za ovu bosansku ljepoticu, ali ono što je sigurno je da rijeka Una, svojom ljepotom plijeni pažnju domaćih i stranih posjetitelja, koji uživaju u njenim čarima.

Cijelom dužinom toka od 212 kilometara kroz Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Kostajnicu, Ripač, Dubicu i Jasenovac rijeka Una nudi uvjete za odmor za sve generacije.

Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, Una se obrušava niz Štrbački buk, visine 24 metra koji se nalazi na 294 metara nadmorske visine i uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na rijeci Uni, kao i ovom dijelu Europe.

Ovaj vodopad posebno je interesantan ljubiteljima ekstremnih sportova i netaknute prirode, tako da se tijekom čitave sezone, a posebno za vrijeme turističko-sportske manifestacije Una regata niz ovaj buk spuštaju stotine čamaca.

Ljubiteljima brzih voda, ekstremnih sportova i netaknute prirode, Una je sa svojim ljepotama prava destinacija.

U svom gornjem toku rijeka Una nosi obilježja prave planinske rijeke, a njeni sedronosni slapovi, bukovi i vodopadi predstavljaju prave bisere ljepote.

Nakon Martinbrodskog vodopada i Štrbačkog buka voda se obrušava niz Troslap i Dvoslap gradeći jedinstvene sedrene tvorevine karakteristične za ovu ljepoticu.

U Uni je posebno interesantan živi svijet koji i sam pridonosi stvaranju sedrenih tvorevina. Mahovine – briofite su svojom građom pogodne za zadržavanje istaloženog kalcita, čineći tako neizostavnu kariku u procesu stvaranja i rasta sedrenih tvorevina.