Hrvatski naftovod obustavlja isporuku nafte Srbiji, evo kako tu odluku tumači Branko Bačić (HDZ)

Foto: Janaf

Janaf je jučer obavijestio javnost da zbog ruskog napada na Ukrajinu obustavlja ugovor o transportu sirove nafte sklopljen s Naftnom idustrijom Srbije.

Srpsko ministarstvo rudarstva i energetike odgovorilo je kako analizira sve mogućnosti i traži rješenje za snabdjevanje tržišta naftom. O ovom slučaju za N1 televiziju govorio je šefa saborskog kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Bačić jasno kaže kako je ovo obveza koju je Hrvatska preuzela kad se složila s paketom europskih sankcija Rusiji.

“Vi znate da je uredbom Vijeća i Parlamenta EU-a utvrđen paket mjera za ograničavanje postupanja poduzetnika, država i tvrtki na prostoru EU-a u odnosu prema ruskom gospodarstvu i poduzećima”, objašnjava Bačić.

“U tom kontekstu sam iščitao i jučerašnje priopćenje Janafa koji je na temelju spomenute uredbe dužan obustaviti isporuku sirove nafte NIS-u iz razloga što je većinski vlsnik Gazpromnjeft i na taj način, jasno, Janaf je to trebao napraviti”, govori.

“Nema se tu što dodati. Mi smo kao država članica prihvatili takvu uredbu, ne samo prema toj tvrtci, nego i drugima i moramo provoditi, kao dogovor članica EU-a, mjere koje su propisane. Ne samo provoditi, mi ih podržavamo i tako ćemo nastaviti”, jasan je Bačić.

“Jadranski naftovod ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali je Uredbom Vijeća (EU) 2022/428 od 15. ožujka 2022. godine o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini obuhvaćen Ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf d.d. sklopio s kompanijom NIS a.d. za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine”, naveli su iz Janafa jučer.