JAVNA PODRŠKA ŽIGMANOVU: Ministarstvo pokušava popraviti štetu koju je načinio veleposlanik Biščević!

Tomislav Žigmanov: "Da ja dođem na proslavu Oluje u Knin, ne bih se smio vratiti u Srbiju"
Foto: Vlada RH

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo Hrvate u Srbiji da izađu na parlamentarne izbore i glasaju za Tomislava Žigmanova.

Čini se da time Ministarstvo u zadnji tren pokušava popraviti štetu koju je napravio hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević vodeći po medijima žestoku kampanju protiv Žigmanova.

Priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova prenosimo u cijelosti:

“U Republici Srbiji se 3. travnja 2022. održavaju izvanredni opći izbori za predsjednika Republike Srbije i zastupnike u Narodnoj skupštini te izbori za zastupnike u Skupštini grada Beograda, na kojima je važno da svi pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na izbore.

Također, ovim putem pozivamo sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i koja je dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić, ali i većine političkih i društvenih institucija koja okuplja Hrvate iz te države.

Političkim predstavljanjem kroz ostvarenje parlamentarnog statusa osigurala bi se uključenost predstavnika i institucija hrvatske nacionalne manjine u političke procese koji ih se izravno dotiču, kao što su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, institucionalno jačanje i financiranje manjinskih hrvatskih institucija, povrata oduzete imovine hrvatskim kulturnim i društvenim institucijama, ali i korištenja pretpristupnih fondova EU.

U ovim izazovnim vremenima više no ikad, potrebno je jedinstvo kako bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status – poglavito zbog činjenice da su ovi izbori još jedni izbori na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005. godine.

Vlada Republike Hrvatske nastavit će inzistirati na implementaciji odredbi iz spomenutog sporazuma i pritom podsjećamo kako su dobrosusjedski odnosi i vladavina prava temelj današnjeg procesa pristupanja država kandidata u Europsku uniju.

Vlada Republike Hrvatske nastavit će intenzivno surađivati s hrvatskim političkim predstavnicima, kao i sa snažnom političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu.”