Hrvatski policajci u odorama prosvjedovali pred zgradom Vlade RH

Oko 1500 policijskih dužnosnika danas je pred zgradom hrvatske Vladom u službenim odorama prosvjedovalo protiv odgode primjene odredbe o otpremninama temeljem Zakona o policiji.

“To nije borba za naše mirovine nego za sva naša prava. Policajce se ne poštuje, niti se cijeni naš rad”, poručio je okupljenim prosvjednicima Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

“Žalosno je da se za našu egzistenciju moramo boriti na ulici. Zaposlenici svih drugih ministarstava imaju bolje plaće od nas. Vladi nije problem izdvajati novac za gubitaše, ali za nas jest”, kazao je potpredsjednik Sindikata Branko Koren.

Prosvjed su organizirali Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, nezadovoljni kompromisnim prijedlogom dobivenim nakon sastanka s predstavnicima Vlade, a kojim se na 1. siječnja 2016. odgađa primjena odredbe o otpremninama u Zakonu o policiji.

Sindikati prosvjeduju jer tim prijedlogom nije propisan minimalni iznos otpremnina te navode kako su zahtijevali da visina otpremnine za 2013., 2014. i 2015. neće biti niža od pet prosječnih plaća, što nije prihvaćeno. Upozoravaju kako je odgoda primjene odredbe o otpremninama “prvi korak poslodavca k daljnjem smanjenju njihovih prava”.

Iz policije ističu da će, ukoliko se ta odredba počne primjenjivati, najviše izgubiti policajci koji su ’91. branili Hrvatsku s obzirom da većina njih sad odlazi u mirovinu.