Vukići najprije brutalno izbačeni iz kuće, a onda im dopušteno da se vrate, ali samo na 20 dana

Zadarska obitelj Vukić tijekom večeri vratila se u svoju kuću. U dogovoru sa sudskim ovršiteljem dopušten im je ostanak u njoj idućih dvadesetak dana. Kako je izjavila Tina Karađole Vukić, ovrha nije izvedena po zakonu.

Kupac kuće Blaž Sotlar nije osigurao adekvatno skladište za stvari Vukićevih te je ovršitelj prekinuo deložaciju.

Podsjetimo, zbog poreznog duga deveteročlana obitelj Vukić iz Arbanasa u Zadru deložirana je iz svoje 200 godina stare obiteljske kuće. Deložaciju su pokušale spriječiti razne građanske udruge, ali i brojni građani. Predstavnicima suda i policije nisu dopuštali ulazak u kuću.

Oko 70 pripadnika interventne policije okupljene su odnosili u policijske kombije. Ukupno su priveli 21 prosvjednika zbog zanemarivanja zapovijedi policajaca u provođenju zakonite sudske odluke te zbog pružanja pasivnog otpora, navodi policija. Intervenirala je i hitna pomoć. Zasad su deložirani Miro Vukić sa suprugom i sinom, a obitelj njegove kćeri s četvero djece ostala je u potkrovlju kuće koje nije ušlo u procjenu, pa tako ni u prodaju.

Kuća je prodana slovenskoj tvrtki Boškarija gradnja čiji je vlasnik Blaž Sotlar tražio zaštitu policije zbog deložacije.

Ovrha kuće Vukićevih obavlja se prema nalogu Porezne uprave. Početni dug od 72.000,00 kuna obitelji Vukić prema Poreznoj upravi rastao je, a s njim i kamate pa je sveukupno došao do 300.000 kuna. Porezna je kuću stavila na dražbu i prodala za 40.000 eura, iako joj je stvarna vrijednost trostruko viša. Međutim, novac je uplaćen banci zbog hipotekarnog kredita Vukićeve kćeri.

Tako je država na kraju ostala bez novca, a porezni dug u međuvremenu se povećao na 574.657 kuna. Vukići ističu kako nisu htjeli da im se dug oprosti, već samo da im ponude obročnu otplatu.

Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave izjavila je kako smatra da situacija obitelji Vukić nije trebala ovako završiti – s obzirom na dogovor da se neće oduzimati siromašnima i tjerati ljude i kuća u kojima žive.