Hrvatski Vrhovni sud povećao kazne ubojicama Ive Pukanića

Hrvatski Vrhovni sud donio je drugostupanjsku presudu za ubojstvo novinara Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u listopadu 2008. kojom je trojici optuženih kazne povećao za ukupno 15 godina.

Zatvorska kazna najviše je povećana Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću kazna je povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina.

Vrhovni sud kazne je povećao trojici optuženika djelomično prihvativši žalbu USKOK-a, a njihovim je obranama žalbe u cijelosti odbio.

Ostalim optuženima Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju potvrđena je prvostupanjska presuda kojom su obojica osuđena na 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrđena jeŽeljku Milovanoviću, koji je u pritvoru u Beogradu gdje mu se sudi za isti zločin.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je za Hinu da je drugostupanjska presuda, napisana na 59 stranica, danas otpremljena zagrebačkome Županijskom sudu na kojem su nakon desetomjesečnog suđenja 3. studenog 2010. objavljene nepravomoćne presude, kojima su šestorica optuženika osuđena ukupno na 150 godina zatvora.

Branitelji trojice kojima je povećana kazna, neugodno iznenađeni tom odlukom koju još nisu dobili, najavili su nove žalbe na koje imaju pravo budući da su njihovi branjenici osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne.

Odvjetnik Rajko Mlinarić, jedan od branitelja Slobodana Đurovića, nije krio da je šokiran odlukom Vrhovnog suda, a za Hinu je izjavio kako nije očekivao povećanje kazne, nego, naprotiv, ukidanje prvostupanjske presude koju smatra potpuno neosnovanom.

Branitelj Roberta Matanića, odvjetnik Hrvoje Korša rekao je da odluku Vrhovnog suda još nije primio te da će se o njoj očitovati tek kad je prouči, no ni on nije krio da je njome šokiran i nezadovoljstvo drugostupanjskom presudom.

“Ako je istina da je mom branjeniku povećana kazna, to je strašno s obzirom na pripremljenu i napisanu žalbu koja je bila ‘debela kao Biblija'”, kazao je Gudurićev branitelj Andrej Ilić i zaključio kako mu ne preostaje ništa drugo nego pisati novu opširnu žalbu.