Komšić: SDP-ov prijedlog nije rješenje za provedbu presude u slučaju "Sejdić i Finci"

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP BiH, smatra da prijedlog provedbe presude u slučaju “Sejdić i Finci”, koji nudi SDP zajedno sa dva HDZ-a i SBB-om nije dobro rješenje.

“Nadam se da ovaj akt neće postati službeni stav SDP-a jer ovo nije rješenje pitanja presude Sejdić i Finci i onoga što se njome traži”, stoji u Komšićevoj pisanoj izjavi za FTV.

Riječ je o dokumentu koji je čuvan u tajnosti sve do objave u Dnevniku FTV-a. U izvješću FTV-a, govori se o uvođenju vrijednosti glasa, brisanju regionalne zastupljenosti u izboru izaslanika u Domu naroda, slabljenju građanske BiH.

Vrh SDP-a je negirao, no FTV tvrdi da je njihovo izvješće potvrdio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. “U jednom Goraždu, gdje nemamo Hrvata, nećemo imati ni utjecaja, neće biti ni potrebe da tamo neko umjetno kandidira Hrvata da bi ugrozio neke izbore”, kazao je Čović 4. srpnja, podsjeća FTV.

SDP za kvalitetno rješenje presude u slučaju “Sejdić i Finci” nema snage, izjavio je potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić. “Nije moguće zato što kao faktori nismo dobili onoliko glasova koliko smo priželjkivali da bismo mogli praviti ozbiljne ustavne promjene”, izjavio je Hadžić.

“Presuda Sejdić i Finci govori o pravima pojedinaca a ne o pravima kolektiviteta! To se ovim papirom ne rješava”, stoji u Komšićevoj izjavi FTV-u.

FTV ističe da do kraja jasno jesu li su organi SDP-a raspravljali o sporazumu HDZ-SDP. “Jesu. I predsjedništvo SDP-a i Glavni odbor dali su suglasnost na takav dokument“, tvrdi Damir Hadžić. No, prema informacijama kojima raspolaže FTV, ovaj dokument nikada nije prošao ni Predsjedništvo niti Glavni odbor i samo su rijetki članovi SDP-a vidjeli njegov sadržaj.