HSP: Od Tadića očekujemo ispriku, a ne žaljenje zbog počinjenih zločina

HSP je u povodu posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru, Ovčari i Paulin Dvoru najavio da će mu “organizirati odgovarajući doček”. Predsjednik stranke Danijel Srb je rekao da će “program, koji će biti organiziran po Hrvatskoj, biti pristojan i dostojanstven”.

Namjera im je uputiti jasnu poruku kojom se traži isprika, a ne žaljenje zbog počinjenih zločina. “Isprika znači priznavanje odgovornosti za politiku koju su u Srbiji vodili Tadićevi prethodnici”, ustvrdio je Srb.

Za HSP je neprihvatljivo stavljanje na istu razinu Vukovara i Paulin Dvora te u tome vide poraz hrvatske diplomacije koja, tvrdi Srb, nije smjela pristati na izjednačavanje odgovornosti.

HSP Dr. Ante Starčević smatra da najavljeni Tadićev dolazak u Vukovar nije organiziran u pogodnom trenutku te mu je namjera izjednačivanja žrtava Domovinskog rata i agresora.

U HSP-u Dr. Ante Starčević podsjećaju da se u studenome Hrvatska prisjeća ratnih događaja iz 1991. te smatraju da nije poželjno da se u to vrijeme organizira posjet predsjednika Tadića Vukovaru, a poglavito ne da se isti dan priređuje i posjet Paulin Dvoru, mjestu stradanja Srba.

“Svakoj žrtvi treba odati počast bez obzira kojem narodu pripadala. Međutim, prvi službeni posjet srbijanskog predsjednika Vukovaru, mjestu najvećeg stradanja hrvatskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, ne bi trebalo povezivati s ostalim mjestima stradanja civila, jer se time šalje poruka da smo svi jednako krivi za velik broj žrtava u Domovinskom ratu”, ističe se.