Tadić: Ne smije se dopustiti da Hrvati počnu napuštati BiH

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je danasu Beogradu kako ni jedna od susjednih zemalja ne smije dovoditi u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da Hrvati u toj zemlji trebaju dobiti institucionalna jamstva za svoju političku autonomiju.

Osim zahtjeva za održanjem cjelovitosti BiH Tadić je rekao kako među političarima triju konstitutivnih naroda u toj zemlji ne vidi “najmanji zajednički nazivnik” te da će veliku pozornost tom problemu pridati zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

U izjavi koju je dao na sastanku medijskih predstavnika u Beogradu, koju prenosi srbijanska agencija Tanjug, Tadić je kazao kako će zajedno s Josipovićem upozoriti na probleme u BiH, naglasivši kako to neće činiti kako su to “činili bivši predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman”.

Komentirajući sve glasnije zahtjeve hrvatskih političara u BiH za nekim oblikom političke autonomije, srbijanski je predsjednik rekao kako hrvatski interesi u BiH moraju dobiti oblik institucionalnih jamstava, ali da nitko ne smije razmišljati o “odlasku” iz BiH.

“Ne smije se ni po koju cijenu dopustiti da Hrvati korak po korak počnu napuštati BiH, a ima mnogo signala koji svjedoče o takvu procesu. Odlazak bilo kojega naroda iz BiH, bilo u ratu ili miru, podrazumijeva nastanak novih napetosti ili sukoba”, poručio je.

“I međunarodna zajednica želi ustavne promjene u BiH. Spreman sam čitavo vrijeme sudjelovati u tom procesu, ali nisam spreman nametati rješenja. U samoj BiH se na kraju mora iskristalizirati rješenje. Svi moraju da biti pomagači u tom procesu ali ne smijemo nametati rješenja jer ona će biti odbijena i neće funkcionirati”, upozorio je Tadić.