I Bošnjaci potpisuju peticiju protiv majorizacije Hrvata u BiH

U izvješću o prikupljanju potpisa na peticiji “Stop majorizaciji Hrvata u BiH” na trgu ispred sarajevske katedrale, “Večernji list” navodi da je do 13 sati peticiju je potpisalo oko 250 građana, od kojih pedeset Bošnjaka, koji podržavaju Hrvate u traženju jednakopravnosti. Prikupljanje potpisa otganizirali su koordinacije udruga HVO-a grada Sarajeva i Sarajevske županije te predstavnici svih hrvatskih stranaka na području Sarajevske županije.

Prema riječima predsjednika Koordinacije udruga HVO-a grada Sarajeva i Sarajevske županije Zdenka Markovića, sve hrvatske stranke na području županije, a poštujući volju hrvatskog naroda, osjećaju se pozvanima ukazati na neravnopravnost Hrvata u BiH.

“U želji za jednakopravnošću sva tri konstitutivna naroda te svjesni važnosti provedbe stvarnih izbornih rezultata dužni smo ukazati na neravnopravnost naroda koja se očituje kroz nepostojanje ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na cijelom teritoriju BiH, Izborni zakon kojim se omogućuje ignoriranje legitimne izborne volje hrvatskog biračkog tijela u BiH, zloporabu izbornog procesa kojom se omogućuju kalkulacije i matematičke koalicije koje za rezultat imaju zaobilaženje većinske volje hrvatskog naroda u BiH, majorizaciju hrvatskog naroda u svim segmentima društva, lažno predstavljanje u ime hrvatskog naroda (predstavljanje SDP-a kao jedne od legitimnih hrvatskih stranaka), kao i ponižavajući koncept bošnjačkih političkih stranaka”, istaknuo je Marković u izjavi za “Večernji list”.

Mostrski slikar Marin Topić podržao je peticiju “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”. “Hrvatski narod u BiH već dugi niz godina sustavno gubi svoj identitet, što zbog političkog Sarajeva, što zbog Zagreba kojem obično poslužimo za izgradnju sportskog identiteta”, izjavio je Topić.

Inače, prikupljanje potpisa prati polemika između HSP-a BiH i Koordinacije udruga HVO-a. HSP je, u priopćenju koje potpisuje predsjednik stranke Zvonko Jurišić, objavio da “ne možemo podržati političku pozadinu izraženu u tekstu peticije, odnosno manipulaciju hrvatskog puka”.

Jurišić u priopćenju kaže da je hrvatski narod “uistinu nejednakopravan u Bosni i Hercegovini”, ali napominje da je “njegov položaj znatno teži u Republici Srpskoj (u kojoj ga iz tih razloga gotovo da i nema, od predratnih 220.000 danas ih tamo živi manje od 9.000), nego u F BiH”, te nastavlja: “Huškačka koncepcija ovog ‘pamfleta’ je usmjerena protiv bošnjačkih političkih stranaka, a time i Bošnjaka. Poradi toga, ali i činjenice da spomenuti tekst nije potpisan ni od koga, izražavamo sumnju kako iza ovoga teksta stoji braniteljska populacija.”

“Istinski borci za jednakopravnost Hrvata u BiH, što bi Udruge proistekle iz Domovinskog rata trebale biti, morale bi ovako hvale vrijednoj akciji pristupiti odgovorno, pronicljivo, te ne dopustiti manipulaciju branitelja od snaga koje ih beskrajno mrze”, stoji među ostalim u HSP-ovu priopćenju.

Organizacijski odbor za provedbu peticije, na čelu s koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u svom reagiranju na HSP-ovo priopćenje ovako pojašnjavaju HSP-ovu dvojbu o tome tko stoji iza peticije: ”Inicijativa za potpisivanje peticije potekla je od svih hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje su potrebu za potpisivanje peticije izrazili kroz potpisivanje zajedničkog dokumenta, potpisanog od predsjednika svih udruga.”

“Na konferenciji za novinare pred početak potpisivanja peticije mediji su mogli vidjeti sve predsjednike udruga za jednim stolom, a organizacijski odbor vode predsjednici svih udruga na čelu s gospodinom Nikicom Tomićem”, stoji dalje u priopćenju Organizacijskog odbora.

“Udruge ni u kojem slučaju nisu pod utjecajem stranka što bi se kosilo sa statutima svih Udruga. Naslov same peticije koji je dvojben gospodinu Jurišiću u isto vrijeme je nedvojben prosječnim građanima, potpisnicima peticije a sam naslov savršeno prikazuje stanje hrvatskog korpusa u BiH”, stoji u priopćenju .

Dodaju kako su iznenađeni priopćenjem HSP-a BiH i njegovim napisom kako ne može podržati političku pozadinu u tekstu peticije, budući da je Zvonko Jurišića već podržao peticiju. ”Budući da je gospodin Zvonko Jurišić 7. veljače 2011. godine, javno podržao potpisivanje peticije, ovim putem ga pozivamo da održi svoje obećanje, pozove svoje članstvo i članove glavnog stana na potpisivanje peticije i sam čin potpisivanja medijski poprati”, naglašava Organizacijski odbor za potpisivanje peticije.

Potpisivanje peticije traje do 20. veljače, a organizirano je na punktovima u skoro svim gradovima i općinama.