Dodik oštro protiv "europske klauzule"

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, tvrdi da za RS nije prihvatljivo da se u Ustav BiH unosi odredba “europske klauzule”, jer bi to, smatra, ugrozilo odrednicu o entitetskom glasanju. “RS podržava europske integracije, ali ne prihvaća da se pod ‘europskom klauzolom’ ukida entitetsko glasanje”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Govoreći o detaljima razgovora koje je u petak imao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Dodik je naveo i da Europa “ne traži nikakvu klauzulu i da je ideja o tome potekla iz Sarajeva”.

“Ne možemo prihvatiti da se u Ustav ugradi klauzula koja bi sva europska pitanja po automatizmu odlučivanja stavila na nivo BiH i na taj način nas dovela u poziciju da Ustavni sud, koji se pokazao kao političko-navijačko tijelo, donosi određena rješenja”, rekao je Dodik.

Moguće je, dodaje, u preambuli Ustava BiH navesti da je BiH opredijeljena za europske integracije i da će se na bazi toga odnosi urediti posebnim sporazumom strana u BiH. RS ne može, istaknuo je Dodik, prihvatiti da se određene nadležnosti upišu u Ustav kao nadležnosti BiH, kao što je ona u oblasti pravosuđa, a ni zakoni koji su nametali visoki predstavnici ne mogu biti verificirani u Ustavu BiH.

Govoreći o sastanku s njemačkom kancelarkom, Dodik je rekao kako je stekao dojam da Njemačka istinski želi pomoći Bosni i Hercegovini, bez želje da nameće rješenja i vrši pritisak bilo koje vrste. Dodao je da je Merkel izrazila želju da pomogne euroatlanske integracije ovog prostora i da podrži veći stupanj angažiranja različitih fondova Europske unije za podršku infrastrukturnim projektima, zbog čega je neophodno da BiH dobije kandidatski status.

Dodik je rekao da je na sastanku u Berlinu bilo riječi i o sudbini OHR-a, dodajući kako je jasno i vidljivo da je Europa u neugodnoj poziciji ako dozvoli dalje kretanje BiH prema Europskoj uniji, a da u njoj postoji OHR.