I. M. Jović: Mesić brine za ono što nije njegov posao

Ivo Miro Jović, dužnosnik HDZ-a BiH, izjavio je da se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavama o trećem entitetu ”u svom prepoznatljivom stilu brine za ono što nije njegov posao.”

”Njegov je posao bio da brine da u BiH sada ne bude 44 posto Hrvata manje nego prije. Taj broj Hrvata u BiH nedostaje iz vremena kad je on mogao utjecati da tako ne bude, ali on o tome nije brinuo”, rekao je Jović u izjavi Srni.

”Ovakvim nepravednim, skupim i nefunkcionalnim državnim uređenjem Hrvati su dovedeni u situaciju ili da se izboriti za ravnopravnost sa ostala dva naroda i da budu politički faktor u BiH ili da izgube ono što nijedan narod svijeta nije, a to je da ne budu konstitutivni. Mi nemamo perspektivu ni budućnost ako nismo politički i društveni faktor u BiH”, rekao je Jović ocjenjujući sadašnje ustavno uređenje Bih.

Jović kaže da Hrvatima ne bi trebao entitet da ga i ostala dva naroda u BiH nemaju. “Hrvati moraju tražiti ravnopravnost zbog budućnosti BiH i sebe u njoj”, naglasio je Jović.

Mesić je danas u Sarajevu izjavio da bi “stvaranje trećeg entiteta bio konačni kraj Hrvata u BiH, jer bi se sveli na jedan mali prostor”.

“Stvaranje trećeg entiteta bio bi zločin prema hrvatskom narodu, ali i sadašnja struktura BiH je neizdrživa”, rekao je Mesić i dodao da Federacija BiH ne može do kraja profunkcionirati jer su Hrvati, koji predstavljaju svoj narod, u Sarajevu do petka, a u petak odlaze.