I ove se godine na Bobovcu molilo za Domovinu

I ove godine u subotu 23. listopada, koja je najbliža subota smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, koja je umrla u Rimu 25. listopada 1478., odazvavši se pozivu Vinka kardinala Puljića brojni vjernici Vrhbosanske nadbiskupije te šarenilo vojnih i policijskih odora ispunili su put od Kraljeve Sutjeske te od Vareša do samoga kraljevskoga grada Bobovca.

Kao i prethodnih godina tako i ove pod vodstvom te temeljem Plana rada i Proračuna za 2010. godinu Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci na svim razinama Federacije BiH, djelatnici Granične policije (GP), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Sudske policije Vrhovnog suda Federacije BiH i Zatvorske policije Federalnog ministarstva pravde u velikom su broju molitveno pohodili Bobovac.

Po prvi put na Bobovac su predvođenim svojim vojnim kapelanima došli i vojnici iz međunarodnih snaga koji djeluju u Bosni i Hercegovini iz Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske. Svoj prilog svojom nazočnošću u povijesnim odorama kao i prošle godine dala je i povijesna postrojba Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada. U tradiciji Duvanjskog kraja i naroda uspomena na njih nikada nije izblijedila.

Ovogodišnjem molitvenom pohodu Bobovcu nazočila je delegacija Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske na čelu s vojnim biskupom mons. Jurajem Jezerinca i lijepim brojem vojnih kapelana te jednim brojem časnika.

Nazočio je i lijepi broj hrvatskih dužnosnika općinskih, županijskih, entitskih i državne razine te Ministarstva obrane i Ministarstva sigurnosti BiH. Nazočila je i zamjenica ministra obrane gđa Marina Pendeš te zamjenik predsjednika Zastupničkog doma BiH Niko Lozančić.

Velik broj raznih crkvenih, civilnih, društvenih, političkih, kulturnih i drugih ustanova hrvatskoga naroda kako iz tuzemstva tako i inozemstva bio je na Bobovcu. Svi zajedno molitveno su pohodili Bobovac te su u zajedništvu bili jedno srce i jedno duša. Put preko Kaknja i preko Vareša osiguravali će civilni policajci Kaknja i Vareša te vojni policajci Oružanih snaga BiH. Bili su od pomoći svima koji su odlučili i ove godine poći na Bobovac.

Već u 9,45 sati pripadnici Oružanih snaga BiH u odorama noseći službene zastave zajedno s policajcima i svi koji su se odazvali pozivu Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH, predvođeni Vinkom kardinalom Puljićem, vojnim biskupom mons. Jurajem Jezerincem i vojnim kapelanima OS BiH, krenuli su od rijeke Bukovice prema Bobovcu. Bila je prelijepa slika vidjeti i doživjeti mnoštvo vjernika u vojnim i policijskim odorama koje glasno moli krunicu.

Vrijeme prije i nakon misnog slavlja te za vrijeme ručka bilo je ispunjeno sviranjem Puhačkog orkestra Oružanih snaga BiH.

U svojoj propovijedi uzoriti Vinko kardinal Puljić između ostaloga kazao je kako je ovo zahvala Bogu za ovaj divni dar i ovaj divni dan i to na blagdan sv. Ivana Kapistrana koji je zaštitnik vojnih kapelana. S molitvenom pohodom Vrhbosanske nadbiskupije krenulo se prije devet godina, a od prije sedam godina pridružili su se vojnici i redarstvenici.

Svim je stavio kao uzor franjevačku sveticu kraljicu Katarinu u ovim nimalo lakim vremenima. Može nam biti uzor kao majka i kao kraljica koja se nije bojala života, ali i pokazala kako se živi od rada svojih ruku, a što do današnjeg dana prakticiranju i na nju podsjećaju žene ovoga kraja. Sve nazočne pozvao je da nose svoj dio odgovornosti na mjestima svoga života i rada i kao katolici i kao Hrvati.

Pripadnosti svoje Katoličkoj Crkva i hrvatskom narodu nemojmo se bojati i stidjeti nego hrabro kročimo naprijed. Učinimo se kako bi nam zajednička domovina Bosna i Hercegovina bila lijepa i sretna zemlja i to zemlja svih njezinih stanovnika, kazao je u svojoj propovijedi Vinko kardinal Puljić.

Bobovac prethistorijska gradina, kasnoantička utvrda i srednjovjekovni grad. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Smješten je na uskom kamenitom grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke.

Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske i Vareša. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća.

Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica (Tvrtko I. Kotromanić, Stjepan Dabiša, Jelena Gruba, Stjepan Ostoja, Stjepan Tvrtko II. Tvrtković Stjepan Ostojić, Stjepan Tomaš – muž kraljice Katarine, Stjepan Tomašević) i sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine. [KTA]