I ŠEF HSS-a U PREKRŠAJU: Beljak “zaboravio” kuću upisati u katastar i ima vrlo originalno opravdanje

I ŠEF HSS-a U PREKRŠAJU: Beljak "zaboravio" kuću upisati u katastar i ima vrlo originalno opravdanje

Nakon što HDZ-ov ministar Kuščević 11 godina nije upisao svoju vilu u Nerežišćima, Večernji list u posjedu je dokumenata koji dokazuju da nekretnina još jednog političara – premda je uredno prijavljena u imovinskoj kartici – službeno ne postoji u državnim evidencijama.

Kako piše Večernji list, kuća u Vinogradskoj ulici, u naselju Kladje u Samoboru u kojoj živi čelnik HSS-a i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, nije upisana u katastar ni u zemljišne. U izvodima, dostupnim putem interneta, istodobno se na toj adresi navodi samo – livada, veličine 786 kvadrata čiji su vlasnici Krešo Beljak i njegova supruga.

No, kuća koja evidentno, vidljiva uživo kao i na Google Mapsu, na toj livadi uistinu postoji, nema niti uporabnu dozvolu, što znači da Beljakovi žive u objektu koji nije prošao niti sigurnosne provjere. Ostaje nejasno i kako kuća ima broj, ako nigdje službeno za državu ne postoji.

“Dakle, moja kuća u kojoj živimo tri-četiri godine doista nije upisana u katastrar jer nije završena, jednostavno nije gotova. Financijska konstrukcija mi se srušila odnosno nisam imao novaca. Sukladno projektnoj dokumentaciji, kada bude gotova, kada ću imati novaca onda idu procedure da se dobije energetski certifikat i uporabna dozvola jer bez uporabne dozvole nema upisa u katastar. I to je cijela priča. Ako je to sve što imaju, ja mirno spavam. Nema tu nikakvih sankcija. Kao što su mi objasnili svi s kojima sam razgovarao, katastar je privatna stvar, pa ne mogu prodati kuću dok nije upisana u katastar, a rokovi i sankcije, piše u zakonu da se mora upisati u katastar ali ne navodi se što u protivnom. Ne znam kako sam dobio kućni broj, nije ni meni jasno”, dodajući kako njegov slučaj nema dodirnih točaka sa slučajem Kuščević jer je ministar uprave, za razliku od njega, dobio uporabnu dozvolu pa ipak svoju kuću nije 11 godina upisao u katastar.

Propisana kazna za neupisivanje promjena u katastru je od tri do šest tisuća kuna. Prvi dužnosnik koji će biti kažnjen za ovaj prekršaj odnedavno je Lovro Kuščević, a bit će i Beljak, ako ga netko prijavi, piše Večernji list.

Foto: Google i Sabor.hr