I Standard&Poors je shvatio da je Milanovićeva vlada nešto obećala

Slovenac Marko Mršnik, direktor za državne rizike u agenciji Standard&Poors, objašnjavajući zašto je hrvatski kreditni rejting snižen na kategoriju smeća, rekao je da “rebalans proračuna za ovu i proračun za iduću godinu koji nisu bili u skladu s očekivanjima koje je Vlada obećala”.

Mršnik je, inače, prvi je prepoznao grčku krizu i srušio rejting toj državi, a prošle je godine bio potpisnik komentara koji je bio dio izvješća S&P-a o Hrvatskoj.

U povodu loše vijesti po hrvatsko gospodarstvo, sa je u dnevniku 21 stoljeće objavljen kratki razgovor u kome je, upitan što spuštanje rejtinga na kategoriju smeća znači za Hrvatsku, rekao: “Ne bih takvu ocjenu, niti to radi S&P, povezivao s takvim izrazima (poput smeća, op.a.). Novi rejting nije nikakva definicija po kojoj se moraju ravnati svi ostali, nego služi kao tržišna kategorija za postojeće i potencijalne investitore. Ako bude kakvih financijskih promjena za Hrvatsku, o tome će isključivo odlučivati oni, a ne S&P. Zato naša agencija nije najbolja adresa za odgovor na takvo pitanje.”

Na pitanje zašto je Hrvatska došla do najnižeg rejtinga u svojoj povijesti, Mršnik kaže da nema što više dodati od onoga napisanog u priopćenju.

“Prema našem mišljenju, u dosadašnjem razdoblju nije došlo do potrebnih fiskalnih i strukturnih reformi za poticanje gospodarskog rastai stabilizaciju javnih financija u održaivom smijeru što je utjecalo na rast privatnog sektora. Prije nekoliko tjedana usvojen je rebalans proračuna za ovu i proračun za iduću godinu koji nisu bili u skladu s očekivanjima koje je Vlada obećala”, rekao je Mršnik.

Na dodatno pitanje u čemu on vidi problem s proračunom, Mršnik odgovara da su problematična proračunska predviđanja, a spoebno deficit, koji s obzirom na okolnosti nisu zacrtana u skladu s realnošću.

“Predviđeni rast teško će se ostvariti, što plan ionako velikog proračunskog deficita čini još teže ostvarivim i zapravo vodi do njegova dodatnog povećanja”, rekao je slovenski fincijski stručnjak.