Patrick Moon: Neće biti trećeg entiteta, taj prijedlog nije na stolu

Patrick-Moon

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon odbacio je mogućnost da se kroz preustroj Federacije BiH uspostavi treći, hrvatski entitet kazavši da je teško vjerovati da će ikada do toga doći.

“Treći entitet nije prijedlog koji je na stolu i ja vas uvjeravam da to neće biti rezultat ovog procesa i ne mogu predvidjeti situaciju u kojoj bi ikada to bilo usvojeno”, rekao je Moon u intervju za subotnje izdanje Nezavisnih novina.

Pojasnio je da prijedlozi o trećem entitetu predstavljaju korak unatrag u vrijeme nakon rata te da Bosni i Hercegovini “nisu potrebne dalje podjele”.

“Zemlja se treba ujediniti na način koji će ujediniti građane da rade na zajedničkim ciljevima. Ova ideja o trećem entitetu je gledanje unatrag, nitko ne želi ići unazad u razdoblje nakon rata”, dodao je američki diplomat.

Veleposlanik Moon je istaknuo kako je američka administracija potaknula preustroj Federacije BiH s ciljem da se racionalizira sadašnji unutarnji ustroj koji je kompliciran s deset županija.

“Mislim da se svi slažu da Ustav Federacije stvara višak struktura, da je to preskup sustav i da on ne služi najbolje svim građanima Federacije”, rekao je Moon i dodao da da bi se trebalo razgovarati o broju županija te raspodjeli nadležnosti.

Ključni hrvatski politički predstavnici protive se ukidanju županija u Federaciji BiH, ako ne dođe do unutarnjeg preustroja cijele zemlje pri čemu bi se umjesto dva entiteta, ustrojila u četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila većinska hrvatska.

Američki diplomat izrazio je i razočaranje vlašću budući nije ispunila više uvjeta koji bi zemlju približili Europskoj uniji i NATO-u dodajući da je to jedan od razloga zašto se ne zatvara Ured visokog međunarodnog predstavnika ovoj zemlji.