Imigranti često postaju žrtveni jarci

Protjerivanje 700 Roma iz Francuske i rušenje njihovih divljih naselja službeno je objašnjeno činjenicom da su ta naselja postala baza za trgovinu ljudima, prostituciju i kriminal, ali kritičari vjeruju da je pravi motiv vlasti skretanje pažnje javnosti od optužbi za korupciju s kojima je suočena vlada predsjednika Nicolasa Sarkozyja, piše u petak The Independent.

Ako je to točno, to ne bi bila nikakva novost. Imigranti često postaju žrtveni jarci, osobito u doba ekonomske krize i Francuska ne predstavlja nikakav izuzetak, ističe list.

Italija već godinama protjeruje Rome, u Americi se koplja lome oko novog zakona u saveznoj državi Arizoni koji policiji daje nove ovlasti u borbi s ilegalnim doseljenicima, a dva kandidata za novog premijera Australije se natječu ko će predložiti strože mjere za rješavanje problema “ljudi iz čamaca”.

Riječ je o teškom licemjerju, konstatira Independent, jer su oba australska izborna kandidata doseljenici, a francuski predsjednik Sarkozy je sin mađarskog plemića koji je pobjegao u Francusku nakon Drugoga svjetskog rata.

Imigranti su bitno doprinijeli ekonomskom razvoju zemalja, poput Sjedinjenih država i Australije, i tužno je gledati kako se njihovi potomci okreću protiv doseljenika.

Globalna ekonomija ostaje slaba i ksenofobija će i dalje biti prisutna u demokratijama diljem svijeta. Odgovorni politički lideri moraju smognuti hrabrosti da svojim građanima objasne kako imigranti nisu izvor njihovih problema, piše Independent.