Milijarde iz proračuna slijevaju se u džepove političkih elita

Koliko stranke u Bosni i Hercegovini kontroliraju javna poduzeća, procese privatizacije i javne nabave i koliko koristi izvlače iz toga? Na to pitanje, koje je, odgovarajući na jedno drugo, sam sebi postavio, Izvršni direktor Transparency Internationala u BiH Srđan Blagovčanin je za portal Razglasaj.ba ovako odgovorio: “Mislim da su u pitanju milijarde, koje svake godine nestaju iz proračuna na svim razinama vlasti i slivaju se u džepove političkih elita i njima bliskih tajkuna. Ovdje se to čak i ne krije, svaka od stranaka ima nekoliko javnih poduzeća koje kontrolira i iz kojih izvlači novac.”

Slično je s privatizacijom i javnim nabavama, rekao je Blagovčanin, objasnivši da onaj tko kontrolira određenu instituciju ili proces, iz toga izvlači korist.

“To se u teoriji zove efekt zarobljene države, to je dakle situacija u kojoj je javni interes u potpunosti podređen privatnim interesima uske grupe na samom vrhu piramide vlasti. Ta uska grupa ujedno kreira propise koji joj omogućavaju legalnu pljačku države i građana i naprosto i državu i građane drži kao taoce”, izjavio je Borovčanin.