Inzko: BiH bi za 10 godina mogla ući u EU

Bosna i Hercegovina mogla bi ući u Evropsku uniju za deset godina, rekao je u Strasbourgu visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je naglasio da su ljudi koji su vjerovali da bi se BiH mogla priključiti Uniji 2014. – na stogodišnjicu ubojstva nadvojvode Franje Ferdinanda koje je bilo okidač za izbijanje Prvog svjetskog rata – zapravo “sanjali”.

“Godina 2020. realnija je… Devet ili deset godina realna je perspektiva”, rekao je Inzko novinarima u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, gdje se ove sedmice održava plenarno zasjedanje.

Bruxelles smatra da BiH može napredovati na putu prema EU-u tek kada izgubi status poluprotektorata pod nadzorom Ureda visokog predstavnika. Međutim, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se bosanskohercegovački političari slože oko ustavnih promjena i drugih reformi potrebnih za zatvaranje OHR-a, evropsko stajalište malo se ublažilo.

Inzko je rekao da zatvaranje njegova ureda više nije isključiv preduvjet za približavanje BiH Europskoj uniji. Sugerirao je da bi se neki koraci mogli poduzeti i prije iako je zatvaranje Ureda još uvijek potrebno da bi zemlje članice počele razmatrati zahtjev BiH.

Izrazio je razočarenje činjenicom da bh. političke stranke prije listopadskih izbora nisu uspjele postići konsenzus o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava, kojom se traži da se okonča kršenje osnovnih građanskih prava u Bosni i Hercegovini, unatoč tome što je Europski parlament uputio jak apel da se ovo pitanje riješi.

Inzko je također rekao da će liberalizacija viznog režima izgraditi pozitivnu energiju u Bosni i Hercegovini za povratak na europski put, te izrazio uvjerenje da Europa sada može pozitivno odgovoriti na pragmatične i efikasne korake koje su poduzeli nadležna tijela BiH u pogledu liberalizacije viznog režima.