Stranke na oglašavanje troše 50.000 KM dnevno

Transparency International Bosne i Hercegovine izvršio je praćenje i analizu prvog tjednaa predizborne kampanje za odabranih 10 političkih stranaka, uzimajući u obzir oglašavanje u elektronskim i tiskanim medijima.

“Rezultati monitoringa su pokazali da su Stranka za BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zakupili uvjerljivo najviše medijskog prostora u prvim danima kampanje, pa samim tim utrošili i najviše novca za kampanju”, priopćeno je iz te nevladine organizacije.

U prva tjedan kampanje SNSD je za oglašavanje u elektronskim i tiskanim medijima, te pripremu spotova i oglasa, utrošio oko 180.000, a SBiH oko 165.000 KM.

Stranka za bolju budućnost BiH (SBB BiH) utrošila je oko 140.000 KM u istu svrhu, dok je u slučaju Socijaldemokratske partije (SDP) taj iznos oko 120.000.

Procijenjeno je da su stranake koje su sudjelovale u istraživanju u prvoj polovcni kampanje zajedno potrošile oko 700.000 KM. Iz ovoga se zaključuje da su stranke dnevno trošile oko 50.000 KM, što je ustvari oko 65 prosječnih mjesečnih plaća u BiH.

Za procjenu utrošenog novca korištene su prosječne tržišne cijene zakupa medijskog prostora i usluga pripreme promotivnih materijala.

U ovo istraživanje uključeni su samo najzastupljeniji elektronski i tiskani mediji u BiH, dok usljed nedostatka resursa i kapaciteta, nisu pokrivene radiopostaje niti vanjsko oglašavanje, pa stoga ovi podaci predstavljaju samo mali dio ukupno utrošenog novca.