Inzko: Hrvati imaju ista prava kao i drugi narodi

Hrvati su konstitutivan narod u BiH i imaju ista prava kao i drugi narodi, ustvrdio je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a pojašnjavajući tu svoju tvrdnju dodao je: “Vjerojatno će imati predsjedavajućeg Vijeća ministara u BiH, možda će opet imati predsjednika Federacije BiH, imaju trećinu ministarstava, ali naravno, kod nekih se ljudi, s obzirom da nemaju treći entitet, javlja osjećaj da nisu ravnopravni, mada ni Bošnjaci nemaju svoj entitet.”

Inzko je, kako objašnjava agencija Fena, tim riječima novinarima prokomentirao “položaj i navodnu ugroženost Hrvata u BiH”, koju nekoliko nevladinih organizacija pokušava istaći kroz potpisivanje peticije “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”.

Inzko je istakao da treba strpljivo raditi na ravnopravnosti svih naroda u BiH i stvarati klimu dobrodošlice za sviju. Poslije formiranja vlada, kazao je, trebamo biti kreativniji i vidjeti gdje se još i koliko može učiniti po ovom pitanju.

“Naravno, ima različitih područja. Ako odete u Široki Brijeg, Livno ili Grude, tamo, mislim, Hrvati imaju sva prava, pa i više nego ostali narodi, ali ima i drugih krajeva gdje to nije slučaj i potrebno je naći taj balans”, pojasnio je Inzko.

Kategorično je odbacio ideje o trećem entitetu i razmišljanje o tome nazvao “gubljenjem vremena”. “Mada, neki kantoni se ponašaju kao treći entitet, imaju svoje vozačke dozvole, pa čak i neke zastave”, dodao je Inzko.

Podsjetio je da je već prije godinu dana tražio od hrvatskih organizacija, stranki i intelektualaca platformu o njihovim namjerama.

“Bilo bi mi drago da to dobijem, pa da se ne fokusira sve na treći entitet. Treći entitet neće otvoriti nova radna mjesta, a to je jedan od problema za neke Hrvate, kako naći posao”, rekao je Inzko.