Ipak i neka korist od EU-a: BMW gradi tvornicu u Hrvatskoj!?

bmwHrvatska je jedan od kandidata za novu BMW-ovu tvornicu u čiju će gradnju biti investirano milijardu eura. “Nesumnjivo da će nam biti potrebno još proizvodnih kapaciteta i želimo da jednu našu tvornicu izgradimo u istočnoj Europi”, rekao je član UO BMW-a Jan Robertson slovačkom listu Hospodarsk novini, prenosi Jutarnji list.

Slovački list navodi da najveće šanse za dobivanje tog posla ima Slovačka, iako se u kuloarima spominje i Hrvatska, kao i Češka, Mađarska i Slovenija.

BMW je, međutim, prije godinu dana demantirao da će svoju planiranu tvornicu bazirati u Slovačkoj. Visina potencijalne investicije u tu tvornicu još nije poznata, ali stručnjaci procjenjuju da bi mogla biti oko milijardu eura, kao i da bi u takvoj tvornici posao našlo nekoliko tisuća radnika.

Slovačka i Češka imaju veliku prednost, iskustvo u autoindustriji. U Slovačkoj svoje tvornice imaju njemački Volkswagen, južnokorejska Kia i francuski PSA (Peugeot – Citroen), a u Češkoj domaća Škoda, južnokorejski Hyundai i koncern TPCA koji je napravljen u suradnji Peugeota, Citroena i Toyote.

KIA i PSA zapošljavaju tri tisuće ljudi, Volkswagen oko sedam tisuća, dok slovačka automobilska industrija u cjelini daje plaću za oko 70 000 radnika i s proizvodnjom od 160 vozila po glavi stanovnika je temelj tamošnjeg gospodarstva.

Ali usprkos velikom padu prodaje automobila – posebno u Europi – BMW i dalje posluje odlično, a objavljeni podaci o poslovanju pokazuju da je bavarska kompanija u 2012. godini ostvarila rekordnih 8 milijardi eura prihoda.

S obzirom na to da do kraja 2014. planiraju izbaciti 25 novih modela – od toga 10 koji će biti osmišljeni od nule – ne iznenađuje što su im potrebni novi proizvodni pogoni. Samo na istraživanje i razvoj BMW je prošle godine potrošio 3,95 milijardi eura, 17,2 posto više nego godinu ranije.