Istraživanje pokazalo: Građani BiH smatraju da BiH ovakva kakva je sada – nema budućnost

Tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini smatraju da BiH ovakva kakva je sada – nema budućnost, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija Puls. Rezultati istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu “Što mislimo jedni od drugima, a što o BiH – stereotipi i imidž među građanima BiH”, koji je održan u Banjoj Luci u organizaciji fondacije Friedrich Ebert.

Pozivajući se na dobivene rezultate anketiranih građana, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu i autor studije Božo Skoko ističe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci svako na svoj način vidi budućnost BiH.

“Istraživanje je pokazalo da Hrvati i Srbi od Bošnjaka traže da ne zloupotrebljavaju državne i entitetske institucije i da budu manje isključivi prema Srbima i Hrvatima, kako bi se popravili odnosi tri naroda u BiH i životna situacija u zemlji”, rekao je Skoko iznoseći i podatke po kojima Bošnjaci u većoj mjeri od Hrvata smatraju da Srbi trebaju biti manje isključivi prema druga dva naroda.

Kada je u pitanju ratna prošlost sva tri naroda jedni od drugih, pokazalo je istraživanje, očekuju ispriku.

Istraživanje pozitivnih aspekata pokazalo je, navodi, da se Hrvati dive Bošnjacima zbog njihove gostoljubivosti i odanosti vjeri, Srbi Bošnjacima zbog njihove sloge, marljivosti i gostoljubivosti.

“Bošnjaci i Hrvati se dive Srbima zbog njihove sloge i marljivosti, Bošnjaci Srbima zbog ponosa i upornosti, dok se Hrvati Srbima dive zbog gostoljubivosti i istrajnosti. Bošnjaci i Srbi se Hrvatima dive zbog njihove kulture i radišnosti, Bošnjaci zbog ponosa i ljubaznosti, a Srbi zbog snalažljivosti i složnosti”, navodi Skoko.

Ovo istraživanje urađeno je kako bi se našle točke na kojima bi se mogla graditi poboljšana međusobna suradnja i buduća BiH, a kako kaže Skoko, još nije moguće da iz BiH ide jedan zajednički glas sva tri naroda prema vanjskoj politici.

On smatra i da se ni nakon posljednjih izbora s ovakvim političarima stvari neće mnogo promijeniti.

Psiholog Srđan Puhalo smatra da su za međusobno različita mišljenja triju naroda u BiH najviše krivi političari.