Tihić: Čović neće imati partnera za priču o trećem entitetu

Inzistiranje na priči o trećem entitetu u BiH i Mostaru kao stolnom gradu Hrvata, koju zagovara lider HDZ-a BiH Dragan Čović, neće imati partnera u bošnjačkim političkim strankama, a ni u SDP-u BiH, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

“Čovića je malo ponio izborni rezultat. Vjerujem da će se vratiti u jednu normalnu politiku, jer Mostar samo može biti zajednički, odnosno i bošnjački i hrvatski i srpski”, izjavio je Tihić u intervjuu “Oslobođenju”.

Tihić istaknuo da su SDA i kandidat te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na općim izborima pobijedili poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića, koji se najizravnije miješao u izbrni proces. “Cerićev poraz je što je podržao predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića. Pobjeda Izetbegovića je poraz te politike i njegove riješenosti da se miješa u izbroni proces u BiH”, naglasio je Tihić.

Prema njegovoj ocjeni, u Federaciji BiH su pobijedile umjerene politike. “Kada je riječ o SDA, procjenjujemo da smo ostvarili dobar izborni rezultat, jer smo uspjeli umjerenom i realnom politikom dobiti značajnu podršku građana. Ako promatramo Bošnjake, vidljivo je da su se u velikom broju opredijelili za umjerenu i realnu političku opciju”, dodao je Tihić.

On je napomenuo da će lider SNSD-a Milorad Dodik biti nezaobilazan politički faktor u BiH i da onaj tko vodi realnu politiku mora računati u prvom redu na razgovore s njim.

“On će biti prvi partner iz Republike Srpske s kojim ću razgovarati. Ja sam se već čuo i razgovarao s njim. Što se tiče SDA on je opredijeljen za suradnju, pa smo se dogovorili da ćemo sjesti i razgovarati kad se otvore svi izborni rezultati”, rekao je Tihić.