Ivan Penava: Stvorili smo bolesno društvo, dva kilometra od spomenika Blagi Zadri je spomenik Šoškoćaninu

Ivan Penava: Stvorili smo bolesno društvo, dva kilometra od spomenika Blagi Zadri je spomenik Šoškoćaninu

Zakazali smo kao vlast, izjavio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na konferenciju za novinare upriličenoj u povodu godišnjice velikog prosvjeda zbog pitanja neprocesuiranja ratnih zločinaca u Hrvatskoj.

Penava je izrazio nezadovoljstvo što ni u ovih godinu dana po tom pitanju ništa nije učinjeno te nagovijestio i mogućnost izlaska iz HDZ-a.

Pokazao je popis zatočenika srpskog koncentracijskog logora u Sremskoj Mitrovici, te fotografije spomenika koji na grobljima u Vukovaru i okolnim selima veličaju agresore. Iste one koje je predočio i na sjednici Vlade održanoj u Vukovaru 2016.

Pokazao je i fotografije ratnih razaranja Vukovara i ubijenih građana te postavio seriju pitanja: Tko je osuđen za ubijanje 2717 Vukovaraca? Tko je osuđen za prekomjerno granatiranje Vukovara uslijed kojeg je izravno stradalo 1800 civila, građana Vukovara? Tko je osuđen za organizaciju mreže logora na teritoriju Republike Srbije u kojima je bespravno zatočeno više od 6000 branitelja i civila Vukovara? Tko je osuđen za mučenja, zlostavljanja i ubijanja u srpskim logorima u kojima je život izgubilo 300 zarobljenika? Koji je razuman rok u kojem se odlučuje o pravima stradalnika velikosrpske agresije na Vukovar?

“Hrvatska se ponaša kao da je između šahovnice s jedne i zvijezde petokrake i kokarde s druge strane znak jednakosti. Svi će se nad ovime snebivati, ali ja vas uvjeravam da je tako. Samo dva kilometra od spomenika Blagi Zadri je spomenik četničkom vojvodi Vukašinu Šoškoćaninu. Što drugo zaključiti nego da je između njih znak jednakosti. Ako to i dalje bude tako ja radi svojih svjetonazora ne mogu više biti dio toga društva”, naglasio je Ivan Penava.

“Jasno je da smo stvorili bolesno društvo, a za takvo stanje nema izgovora i mora se reagirati”, rekao je Penava te dodao: “Poslali smo prošle godine ponizne zamolbe da nam pomognu, jer ovo nije dobro, da nas čuju i razumiju, da se na tim pitanjima ne prepucavaju i nadmudruju… Pozvali smo na osudu svih odgovornih. Ponudili smo i rješenja, poručili da nam omoguće da im pomognemo. Da osnuju specijalizirani sud, specijalizirano odvjetništvo, neovisno povjerenstvo za istinu… U ovih godinu dana nije se dogodilo ništa.”

Pogledajte video zapis konferencije za novinare Ivana Penave: