Izabrana nova vlada Republike Srpske

vlada-rs-izbor-2013Republika Srpska dobila je večeras novu Vladu koju će voditi Željka Cvijanović, prva premijerka od nastanka tog bh.entiteta.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a za izbor premijerke glasovalo je 50 zastupnika, protiv je bilo 23, a suzdržana su bila dva zastupnika.

Za izbor ministara Vlade RS-a glasovalo je 50 poslanika, protiv je bilo 22, a tri je bilo suzdržano.
U kabinetu Željke Cvijanović je šest novih ministara, dok će deset ostali iz “starog” saziva. Prvi put u Vladi RS-a je i šest žena.

Nova ministrica trgovine i turizma je Maida Ibrišagić-Hrstić, Radislav Jovičić je ministar unutrašnjih poslova, Stevo Mirjanić ministar poljoprivrede, Goran Mutabdžija ministar prosvjete i kulture, Slobodan Stanić ministar zdravlja RS-a, a ministar ekonomskih odnosa i regionalne suradnje je Igor Vidović.

U Vladi RS-a je ostao dosadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, Zoran Tegeltija i dalje vodi resor financija, Nada Tešanović je ministrica za obitelj, mlade i sport, Lejla Rešić ministrica uprave i lokalne samouprave, Nedeljko Čubrilović, ministar prometa i veza, a Gorana Zlatković, ministrica pravde. Srebrenka Golić i dalje će voditi resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić je ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljena lica i Jasmin Komić ministar znanosti i tehnologije.

Ispoštovana je nacionalna zastupljenost te su u pet resora zastupljeni Bošnjaci, a u tri Hrvati.
Najviše ministara je iz SNSD-a, a ostali su iz Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije te jedan iz HDZ-a BiH.

Tijekom višesatne zastupničke rasprave opozicija je uputila niz primjedbi na novu Vladu, jer smatraju da neće donijeti ništa novo za RS, dok je pozicija branila premijerku i kabinet Željke Cvijanović te izrazila uvjerenje da je nova Vlada dobar tim koji će raditi u najboljem interesu RS-a.

U završnom obraćanju Cvijanović je rekla da će ova vlada pokazati da zna i hoće da radi za dobrobit RS-a te da će ovo biti “narodna vlada”.

Odgovorila je i na neke primjedbe opozicije, te naglasila da je ukazala što će biti prioriteti u njenom radu, između ostalog i projekt brže poslovne registracije, koji će ponuditi i Federalnoj vladi.
Navela je i da neće biti ni “mikrofon”, niti “zvučnik” predsjednika RS-a Milorada Dodika kao što je isticala opozicija.

Izbor nove Vlade RS-a, 14.po redu, treba potvrditi i Vijeće naroda RS-a kako bi službeno premijerka i ministri preuzeli dužnost.