Izabrano vodstvo Zastupničkog doma federalnog Parlamenta

U nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, započete još u studenom, danas je izabrano vodstvo toga doma – predsjedavajući i dvojica dopredsjedavajućih, te nekoliko parlamentarnih tijela. Time je završeno konstituiranje Zastupničkog doma, ali Parlament Federacije BiH time još nije konstituiran, budući da se još nije održana konstituirajuća sjednica Doma naroda.

Za predsjedavajućeg Zastupničkog doma imenovan Denis Zvizdić, Bošnjak po nacionalnosti, iz Stranke demokratske akcije sa 60 glasova poslanika te uz devet glasova protiv i 15 suzdržanih.

Dvojica dopredsjedavajućih u novom mandatu su Stanko Primorac, Hrvat, kojeg je za tu dužnost kandidirao klub Demokratska narodna zajednica – Hrvatska stranka prava, a drugi dopredsjedavajući je Svetozar Pudarić, Srbin, iz Socijaldemokratske partije BiH. Oni su dobili isti broj glasova – 58 “za”, 11 protiv i 13 suzdržanih.

Iz hrvatskog naroda je bio još jedan kandidat za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma, Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji je u prethodne četiri godine obavljao tu dužnost, ali nije dobio podršku. Za njega je glasovalo 13 zastupnika, protiv su glasala 24 zastupnika, a suzdržanih su bila 44.

Po proglašavanju rezultata, Čavara je prokomentirao novinarima da Hrvati ne moraju ni izlaziti na izbore u BiH sve dok im, kako je kazao, predstavnike u vlasti biraju Bošnjaci iz SDA i SDP-a. Time je želio sugerirati i da imenovanje Stanka Primorca ne odgovara izbornoj volji građana, birača iz hrvatskog naroda, što je i rekao u prethodnoj polemici s Primorcem, vođenoj iz skupštinskih klupa.

Čavara se zajedno sa zastupnicom HDZ-a 1990 Slavicom Josipović zalagao da imenovanje novog vodstva bude odgođeno. Osim što su rekli da krajnje rješenje treba da odražava poštovanje izborne volje birača, u ovom kontekstu Hrvata, oni su prigovorili da će ponovnim imenovanjem Bošnjaka za predsjedavajućeg biti narušeno ustavno pravilo o ravnopravnoj zastupljenosti predstavnika konstitutivnih bh. naroda na šest ključnih vodećih pozicija u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti Federacije.

Što se tiče Doma naroda, konstituirajuća sjednica bila je prvobitno sazvana za sutra, ali je nakon intervencije međunarodnih čimbenika, odgođena za sedam dana jer ni pet mjeseci nakon općih izbora u zemlji, sve kantonalne skupštine nisu završile proces izbora izaslanika u Domu naroda.

Članovi SDP-a u Zastupničkom domu danas su rekli da će proces formiranja nove federalne vlasti ipak biti uspješno okončan do 31. ožujka, do kada treba donijeti ovogodišnji entitetski proračun.