Za zločine u Vojnom kod Mostara četvorici 69 godina zatvora

Pravomoćnom presudom Suda BiH Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević proglašeni su krivim za zločine u Vojnom kod Mostara, te osuđeni na ukupno 69 godina zatvora. Radić je osuđen na 21, Šunjić na 16, Brekalo na 20, te Vračević na 12 godina zatvora zbog progona, ubistava, zatvaranja, silovanja, mučenja i drugih nečovječnih djela protiv bošnjačkog stanovništva u Vojnom kod Mostara, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Mirza Jusufović rekao je da su sva četvorica bivših pripadika Hrvatskog vijeća obrane ova djela činili kao pripadnici zločinačkog poduhvata, te su direktno sudjelovali, ali i pomagali drugima da čine zločine. Jusufović je takođe naglasio da se Radić, Šunjić i Brekalo oslobađaju optužbe za silovanje svjedokinje A.G.

Jusufović je rekao da će osuđenima Radiću, Šunjiću i Brekalu biti produljen pritvor, dok će Vračeviću, koji nije nazočio izricanju presude jer mu je pozlilo, biti određen pritvor.

Prvostupanjskom presudom izrečenom u veljači 2009. Radić je bio osuđen na 25, Šunjić na 21, Vračević na 14, a Brekalo na 20 godina zatvora. Nakon uloženih žalbi, Žalbeno vijeće ukinulo je presudu i odredilo održavanje ponovnog suđenja, koje je počelo u srpnju 2010.