Izbjeglički kampovi u keniji rastu zbog gladi u Somaliji

Tri izbjeglička kampa koja zajedno tvore izbjeglički kompleks u Dadaabu na sjeveroistoku Kenije, narasla su preko svake mjere, javlja katolička novinska agencija CNS. Zbog gladi i donedavne suše u Somaliji, izbjeglice hodaju tjednima, pa i mjesecima da bi stigli do relativne sigurnosti kampova u susjednoj Keniji.

Kompleks u Dadaabu, prvotno namijenjen smještaju 90 tisuća izbjeglica, do sada ih je primio više od 400 tisuća, a službenici Ujedinjenih naroda kažu da ih svakog dana stiže još 1.300. Više desetaka humanitarnih agencija djeluje u kompleksu, a izbjeglice koji duže vrijeme borave u kampu pomažu pridošlicama da se smjeste.

Anne Wangari, jedna od voditeljica kampa, ističe duh zajedništva koji vlada među Somalcima, koji jedni s drugima često dijele hranu, a stariji stanovnici kampa dopuštaju novijima da se smjeste na njihovim malim parcelama. Međutim, novopridošlice nisu naviknute na život u uređenim zajednicama, te na mjesta gdje se dijeli hrana često žele ponijeti oružje, kaže Wangari.

Suše su već i prije pogađale Somaliju, ali su tada međunarodne agencije pomagale pogođenom stanovništvu. Međutim, ovog puta islamistička oružana skupina al-Shabaab, koja kontrolira velike dijelove glađu pogođenog teritorija, priječi ulazak humanitarnim agencijama. SAD označile su al-Shabaab kao terorističku skupinu, te zabranjuju američkim agencijama djelovanje na teritoriju koji ona kontrolira.

Sean Callahan, izvršni potpredsjednik zadužen za vanjsko poslovanje katoličke humanitarne agencije Catholic Relief Servicesa, izjavio je da se mora početi razmišljati o intervenciji u Somaliji: “Ako su ljudi spremni riskirati vlastite živote da bi prešli granicu, ponekad noseći mrtvo dijete u rukama, to znači da mi, kao međunarodna zajednica, nešto ne činimo kako treba. Moramo početi procjenjivati gdje moramo intervenirati kako bismo zaštitili ljudska prava na život i dostojanstvo”. [kta/ika]