Izbori u Ukrajini: Januković u velikoj prednosti, nada se apsolutnoj većini u parlamentu

Vladajuća ukrajinska Stranka regija predsjednika države Viktora Janukoviča osvaja 37 posto glasova na parlamentarnim izborima, a oporbeni blok bivše premijerke Julije Timošenko 21 posto, objavilo je državno izborno povjerenstvo u jutros nakon četvrtine prebrojenih glasova s birališta.

Riječ je se o rezultatima proporcionalnog sustava, odnosno glasovanja za izborne liste, kojim se dobiva 225 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu. Ostatak se bira većinskim sustavom po izbornim jedinicama.

Prema tim rezultatima, na trećem su mjestu komunisti s 15 posto glasova, slijedi Udar slavnog boksača Vitalija Klička s 12 posto i nacionalistička stranka Svoboda sa sedam posto. Stranka nogometne zvijezde Andreja Ševčenka s osvojenih 1,7 posto glasova nije prešla izborni prag.

Pretvoreno u mandate, Stranka regija osvaja 114 zastupnika, a oporbeni blok Julije Timošenko 40. Stranka regija nada se da će s rezultatima po izbornim jedinicama imati aposlutnu većinu u parlamentu.

U odnosu na rezultate izlaznih anketa objavljenih sinoć po zatvaranju birališta, primjetan je znatno veći broj glasova za Stranku regija i komuniste. [hrt]