MIROSLAV ŠKORO objavio emotivnu poruku u povodu godišnjice genocida u Srebrenici

Miroslav Škoro, glazbenik, poduzetnik, sveučilišni profesor i odnedavno predsjednički kandidat, objavio na Facebooku emotivnu poruku u povodu godišnjice genocida u Srebrenici.

Evi što je napisao:

“Kad se negdje dogodi genocid, to je zločin protiv cijelog čovječanstva, protiv svjetske povijesti, protiv svakoga od nas.

Kad se takav zločin dogodi nad pripadnicima naroda koji nam je tako blizak, kao što su Bošnjaci, taj nas nečuveni zločin još izravnije pogađa.

Genocid je industrijalizirani zločin, zločinačka aktivnost u kojoj je stvoren širok krug suučesnika, od izravnih počinitelja, do onih koji su pomagali i sudjelovali u njegovu prikrivanju.

Oblik genocida nad Hrvatima u Domovinskom je ratu imao zločin u Škabrnji, ili ono što se događalo u Vukovaru nakon njegove okupacije. Velikosrpski agresor u Hrvatskoj je 1991. stjecao prva znanja o bešćutnom industrijaliziranom organiziranom zločinu, a takve je zločine u nezapamćenoj mjeri nastavio agresijom u Bosni i Hercegovini.

Ipak, međunarodna zajednica samo je zločine u Srebrenici prepoznala kao genocid. Danas obilježavamo 24. godišnjicu genocida u Srebrenici i suosjećamo s prijateljima Bošnjacima.

Srebrenički genocid, ali i priprema genocida nad Bošnjacima u ‘Bihaćkom džepu’, bili su jedan od povoda za pokretanje oslobodilačke akcije Oluja, koja je i Hrvatskoj, i Bosni i Hercegovini donijela mir. Oluja je u skladu sa Splitskim sporazumom predsjednika Tuđmana i Izetbegovića, bila saveznička operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane.

Nakon genocida u Srebrenici stvoren je mir, nesavršen i s nepravednim poretkom, ali mir.

Samo oni koji su osjetili strahote rata i genocida znaju koliko taj mir vrijedi, i siguran sam da ćemo ga znati s našim susjedima braniti i razvijati.”

Foto: Facebook