Izrael planira napad elektromagnetskim pulsom koji će Iran "vratiti u kameno doba"

Izrael navodno razmišlja o aktiviranju elektromagnetskog pulsa (EMP) nad Iranom kako bi paralizirao njegove cjelokupne prometne i komunikacijske mreže i time zaustavio razvoj njegova nuklearnog programa, objavio u nedjelju The Sunday Times. Iran bi time praktički bio vraćen u kameno doba, tvrdi se u nekim krugovima.

List citira američkog obrambenog stručnjaka Billa Gertza koji je 29. kolovoza u svojoj video kronici na konzervativnoj internetskoj stranici The Washington Free Beacon izvijestio o “sve većoj zabrinutosti” američkih tajnih službi zbog mogućeg “izraelskog napada na Iran zahvaljujući nuklearnoj eksploziji na velikoj visini kako bi se poremetili svi elektronički uređaji u toj zemlji.”

Osim toga, američki novinar Joe Tuzara nedavno je u izraelskom desnom listu Israel National News upozorio da bi ubrzanje razvoja atomskog oružja u Iranu moglo potaknuti Izrael na preventivni napad elektromagnetskim pulsom.

“Eksplozija ne bi izazvala udarni val niti radijaciju na tlu, nego bi se prekinula opskrba hranom, a komunikacije bi postale praktički nemoguće, što bi dovelo do gospodarskog sloma”, napisao je.

S druge strane, Uzi Rubin, koji je surađivao u razvoju izraelskog proturaketnog štita, istaknuo je za The Sunday Times da “korištenje atomskog oružja ne dolazi u obzir, čak i u nesmrtonosne svrhe kao što je EMP.” “Postoje metode za stvaranje EMP-a s tla”, dodao je.