Jakov Perković reagirao nao Cerićevo pismo Inzku

akov Perković, vijećnik Općinskog Vijeća Livno, reagirao je danas na pismo reis uleme Mustafe Cerića visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku u vezi s rušenjem bespravno sagrađenog objekta u Sturbi kod Livna, u kojemu Cerić optužuje i Perkovića.

“U pismu visokom predstavniku iznijeli ste niz neistina na račun hrvatskog naroda, HVO-a i mene osobno. Nisam nikakav lokalni šerif, kakvim me pokušavate prikazati. Borim se za poštivanje zakona, bez obzira na koga se odnosio. Pozivam institucije pravne države, a prvenstveno tužiteljstvo i policiju, da provjere Vaše tvrdnje jer, ako su one točne, za njih bi netko morao odgovarati.

U protivnom, Vi ćete biti odgovorni za širenje neistina na račun Hrvata. Vaše pismo prikazuje Vas kao deklariranog mrzitelja Hrvata u BiH”, tvrdi Perković u priopćenju za javnost.

Islamska zajednica izvodila je radove, a da za to nije tražila ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, pa je nelogično tvrditi da su institucije pravne države srušile vjerski objekt.

Jedini je krivac što se bespravno sagrađeni objekt u Sturbi rušio za vrijeme ramazana Islamska zajednica, koja se sama pismenim putem obavezala da će srušiti sporni objekt, ali to nije učinila u zakonom predviđenom roku, tvrdi Perković.

“Najsramotnije Vaše neistine u pismu odnose se na Domovinski rat, gdje Hrvate lažno optužujete za logore i protjerivanje muslimana i Sturbe. Hrvati iz Mjesne zajednice Vidoši očekuju od Bošnjaka iz Sturbe da sami dematiraju Vaše neistine o njihovu protjerivanju. Osobno sam, kao i moji susjedi, cijelo vrijeme rata pomagao Bošnjacima u Sturbi.

Gospodine Ceriću, umjesto da gradite suživot, Vi mržnjom trujete naše dobrosusjedske odnose”, stoji, uz ostalo, u priopćenju Jakova Perkovića, člana Općinskoga vijeća Livno.