James Foley: Hrvatska je presiromašna da podrži i potiče politiku slobodnog tržišta

Američki veleposlanik James Foley u oproštajnom intervju s hrvatskim novinarima naglasio je borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava kao najveći uspjeh svoga mandata, ali je priznao da se ništa nije promijenilo u pokušajima stvaranja pozitivnije ulagačke klime, prenosi Tportal.

Osnovni cilj, kao veleposlanika u Hrvatskoj, koji mu je zadala državna tajnica Hillary Clinton, bio je pomoći Hrvatskoj da dovrši pregovore s Europskom unijom jer SAD vjeruje da je hrvatski ulazak u EU i NATO značajan i za čitavu regiju.

Drugi cilj koji je također, kako navodi, ispunio bio je pomoći zemlji u borbi protiv korupcije i tu je razvijena tijesna suradnja između dvije zemlje.

“Hrvatski uspjeh u izgradnju vladavine prava i borbi protiv korupcije i pomoć koji pruža na kriznim žarištima diljem svijeta visoko se cijeni u američkoj vladi”, kazao je Foley i dodao kao je veliki napredak napravljen tijekom njegova mandata. Ali sada dolazi “ali”.

Nakon dolaska u Hrvatsku bolje se upoznao s nekim teškoćama s kojima se susreću američki investitori koji ovdje žele ulagati.

“Postoje sistemske teškoće koje karakteriziraju poslovanje u Hrvatskoj općenito i, ako želim biti pošten sa sobom i ako sam se pozitivno ocijenio u nekoliko područja, onda moram reći da nemam što pokazati kada je u pitanju popravljanje investicijske klime u Hrvatskoj. Žao mi je što to kažem, to je bio jedan od velikih ciljeva mene kao veleposlanika ovdje, a klima je još uvijek nepovoljna i mislim da Hrvatska gubi ekonomske mogućnosti dok investicije nastavljaju odlaziti u druge zemlje regije, Europe i svijeta”, podijelio je packe veleposlanik Foley.

Hrvatska mora postati konkurentna ako želi uspjeti, smatra on, a strukturne ekonomske reforme će prije ili kasnije biti nužne na tom putu.

Ipak ne bi preporučio američkim investitorima da ne dođu u Hrvatsku, ali bi im rekao koji ih problemi tu čekaju.

“Rekao bih im da se pripreme za kašnjenja, komplikacije, birokratsku kompleksnost”, objasnio je Foley. Veleposlanik smatra da je nužno raditi na konkurentnosti gospodarstva jer je druga opcija ekonomska smrt.

To pravilo vrijedi za SAD-i svaku zemlju na svijetu, osim ako ne želite biti Sjeverna Koreja. “Nova hrvatska vlada razumije ove realnosti i mislim da je spremna napraviti nužne promjene. Nadam se da ću uskoro vidjeti neke važne mjere poput ukidanja birokratskih zapreka i da će poslovanje postati atraktivnije”, kazao je veleposlanik.

Foley je svjestan da je neoliberalizam u Europi omražena riječ, ali smatra da je Hrvatska presiromašna da podrži i potiče politiku slobodnog tržišta. On smatra da bi nam bilo primjerenije slijediti europske socijaldemokratske modele koje baštine Švedska ili Finska.

Kaže da je čuo da je privatnik u Hrvatskoj također omražena riječ. Smatra to nasljeđem socijalističkog sustava koje se mora promijeniti te je savjetovao mladim poduzetnicima s kojima se susretao sa s ponosom ističu da su privatnici.