Japanski princ i princeza u četvrtak posjećuju OŠ Otona Ivekovića

Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Njihova carska visočanstva princ i princeza Akishino boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj od 19. do 23. lipnja ove godine, priopćilo je japansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Akishino

“Tijekom višednevnog boravka u Hrvatskoj Njihova carska visočanstva će se susresti s Nj.E. g. Ivom Josipovićem, predsjednikom Republike Hrvatske, Nj.E. g. Josipom Lekom, predsjednikom Hrvatskog sabora, i Nj.E. g. Zoranom Milanovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske. Njihova carska visočanstva nazočit će službenoj svečanosti i koncertu povodom 20. obljetnice diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske, 20. lipnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Osim Zagreba, posjetit će i druga odredišta poput Plitvičkih jezera, Hrvatskog zagorja i Dubrovnika”, stoji u ovom priopćenju.

Tijekom boravka u Zagerbu, japsnaki princ i princeza 20. lipnja će posjetiti i Osnovnu školu Otona Ivekovića u Donjoj Kustošiji.

Ravnateljica škole Biserka Šćurić obavijestila je stanare Pasančeve ulice, u kojoj se škola nalazi, da će na dan posjeta, 20. lipnja, policija isprazniti ulicu te da promet neće biti moguć do 16 sati. “Škola će otvoriti školsko igralište te toga dana na njemu možete parkirati svoje automobile”, stoji u obavijesti podijeljenoj stanarima.

Nakon katastrofalnog potresa i nukearne katastrofe u Fukushimi učenici i djelatnici Osnovne škole Otona Ivekovića izradili su tisuću ždralova za simboličnu pomoć Japanu prisjećajući se japanske legende koja oboljelima daje nadu da će ozdraviti.

Čitav svijet je užasnut katastrofalnim potresom i njegovim posljedicama, ali i zadivljen dostojanstvom japanskog naroda u tako kataklizmičnoj situaciji. U školi Otona Ivekovića pojavila se ideja da osim materijalne pomoći pruže i moralnu podršku. U tisuću origami ptica utkana je želja da budu melem za bolna srca svih Japanaca pogođenih tom katastrofom.

30. ožujka 2011. predstavnici škole odnijeli su sedam crveno-bijelih kutija sa ždralovima pred Japansko veleposlanstvo. Još je jedna crveno-bijela kutija bila namijenjena prikupljanju novčanih sredstava koja su donirana japanskom Crvenom križu.

Crvena i bijela boja poveznice su hrvatskog grba i japanske zastave. (I.Z./ZGexpress.net)