Je li dr. fra Petar šašav ili pokvaren

Dr. Petar Jeleč, u razgovoru za “Dane” koji prenosi Hrvatska rijec kaze: “Mnogim stvarima u životu moguće je manipulirati, ali brojevima unutar zadanoga otkriva nije. A oni su poražavajući za Čovićev HDZ, koji je na posljednjim izborima u koaliciji s Dodikovim SNSD-om dobio 108.000 glasova. Dakle, tri puta manje nego u zlatno doba HDZ-a, a kad još od toga odbijete glasove Dodikovih glasača iz SNSD-a s kojima je HDZ sklopio predizbornu koaliciju u Federaciji, brojka je još za koju tisuću manja. Važno je reći da preko 40 posto hrvatskih birača uopće nije izašlo na izbore, tako da priča o tomu kako dva HDZ-a predstavljaju 90 posto Hrvata u BiH gubi uvjerljivost već na početku svakoga ozbiljnog razmatranja. Postotni izračuni nadalje kažu da su na posljednjim izborima hrvatski glasači u Federaciji HDZ-u BiH dali 108.943 glasa, koaliciji HDZ 1990 – HSP BiH 47.941, NSRZB 48.286, te HSS-NHi-u 5.725.
Dakle, skoro pola hrvatskih glasača (48%) je glasalo protiv politike HDZ-a BiH, a ako se od te cifre odbiju glasači SNSD-a s kojim je HDZ BiH bio u koaliciji, broj hrvatskih birača koji su glasovali protiv “stožerne stranke” prelazi 50 posto. Pri tome uopće nisu uzeti u obzir glasovi Hrvata za SDP.”

Njegova tvrdnja da “preko 40 posto hrvatskih birača uopće nije izašlo na izbore, tako da priča o tomu kako dva HDZ-a predstavljaju 90 posto Hrvata u BiH gubi uvjerljivost već na početku svakoga ozbiljnog razmatranja” je cista idiotarija, zadnji put zabiljezena 1990. kada se na slican nacin dokazivalo kako Tudjmana ne podrzava vecina Hrvata.

U svakoj zemlji u kojoj se provode slobodni i demokratski izbori visoka stopa apstinencije je uobicajena i ni na koji nacin je se ne uzima u obzir pri utvrdjivanju izbornih rezultata, pa je podatak da 40 posto hrvatskih biraca nije izaslo na izbore apsolutno irelevantan za utvdjivanje izbornog rezultata.

Zatim, dokazujuci da Coviceva i Ljubiceva stranka ne predstavljaju 90 posto Hrvata u BiH, dr. fra Petar zbraja sve one koji nisu glasovali za njih i pri tome navodi i 47.941 glasova koje su zajedno dobili HDZ 1990 i HSP BiH. Valjda jedan dio tih glasova pripada i HDZ-u 1990. Pošteno bi bilo reći barem 50 %. Onda zbraja i 5.725 glasova HSS-NHI-ja, premda je tesko reci kojem bloku danas pripadaju ti glasovi, onom sto ga cine HSP i Lijanovici ili onom sto ga cine dva HDZ-a.

Takodjer, lista HSS-NHI nije osvojila ni jedno zastupnicko mjesto pa su biraci koji su za nju glasovali svoj glas bacili u vodu – badava su se trudili dolaziti na biraliste i zaokruzivati. Uostalom, 3. listopada se nije provdio referendum o HDZ-u BiH, nego parlamentarni izbori, tako da se ne moze reci da svaki Hrvat koji nije glasovaa za HDZ podrzava Platformu. Uostalom pitanje je podrzavaju li Platformu i, primjerice, biraci koji su na izborima podrzali HSP BiH. Odnosno, bi li ti biraci glasovali za HSP da su znali da ce vodstvo te stranke nakon izbora uci u koaliciju s “reformiranim koministima”?

Posebna prica su srpski glasovi. Dr. fra Petar bi, kao racunalno pismen gradjanin, trebao otici na mreznu stranicu izbori.ba pa bi tamo vidio da je, primjerice, u B. Petrovcu HDZ-ova lista za Parlament BiH dobila 10 glasova, u Drvaru 82, u Bos. Grahovu 144, u Glamoču 248… To su ti slini glasovi. Ilustracije radi, u Drvaru je SNSD dobio 2142 glasova, DNS 566, HDZ 1990 – HSP BIH 264, tako da je HDZ tek na skromnom 4. mjestu. Očito je da teorija o srpskim glasovima za HDZ ne drži vodu. Osim ako u multietničkom Sarajevu “brojni” Srbi nisu glasovali za HDZ. Navodno ih sada ima skoro 1 % ukupnog stanovnistva!

Osim toga, SDP se hvali da je on dobio srpske glasove. Ako ih je dobio HDZ, zasto onda HDZ-u nisu preopustili funkcije koje pripadaju Srbima u federalnim institucijama?

Isto tako, da je dr. fra Petar posjetio stranicu izbori.ba, vidio bi da su medju “Hrvatima” koji su glasovali za listu Lijanoviceve stranke za Parlament BiH i 277 biraca iz Kalesije, 562 iz Gracanice, 910 iz Cazina, 149 iz Celica, 188 iz Kladnja, 436 iz Tesnja, 331 iz Donjeg Vakufa, 840 iz Breze, 798 iz Gorazda… Ako su Lijanovici toliko glasova osvojilu u opcinama u kojima Hrvata nema, ako su u svim opcinama s hrvatskom većinom po rezultatu daleko iza HDZ-a BiH i koalicije HDZ 1990-HSP BiH, ako su u Konjicu osvojili više glasova nego u Tomislavgradu, Posusju, Citluku, Neumu, Stocu i Capljini zajedno te, najzad, ako su najbolje izborne rezultate postigli u Zenici (3220 glasova) i Tuzli (2527), onda je jasno da od 48.286 glasova koje je osvojio NSRZB niti polovina nije hrvatskih.

U vezi s ove dvije stavke (navodni srpski glasovi koje je dobio HDZ i navodni hrvatski koje su dobili Lijanovicu) bilo bi puno manje nejasnoca kada bi se proveo popis pucanstva jer bi se onda znalo da ti Srbi koji su glasovali za HDZ (ili SDP?) ne postoje, ali i da ne drzi vodu prica o multietnickoj Tuzli i tamosnjim Hrvatima koji na izborima podrzavaju SDP i Lijanovice. Hrvatska sela oko Tuzle su prazna, u njima su ostali samo stari i nemoci, te pokoji nesnalazljivi mladji covjek, a svi ostali su se nakon rata iselili, uglavnom u Hrvatsku. Mozda je BiH jedina europska zemlja u kojoj se ove godine ne provodi popis stanovnistva upravo stoga da ne izadju na vidjelo te porazne cinjenice.

Naposljetku, na parlamentarnim izborima se ne glasuje “protiv”, nego “za”, pa cak i da je tocna racunica koju izvodi dr- fra Petar, a kao sto vidimo nije, onda tvrdnja da je 48 posto biraca glasovalo protiv HDZ-a ne znaci nista. U izbornom rezultatu usporedjuje se broj glasova koje je dobila jedna stranka ili koalicija s brojem glasova koje je dobila druga stranka ili kolicija, a apstinenti i glasovi sto su ih dobile stranke koje nisu osvojile ni jedno zastupnicko mjesto na izborni rezultat nemaju nikva utjecaja.

Prema tome, omjer glasova (hrvatskih!) koje su dobila dva HDZ-a prema broju glasova koje su dobili HSP BiH, NSRB i SDP BiH možda nije 9:1, ali u svakom slucaju jest takav da nema apsolutno nikakva spora o tome tko je izborni pobjednik.

Mogu shvatiti da neki zestoki simpatizer HSP-a BiH ili Lijanoviceve stranke na ovakav nacin komentira izborne rezultate, ali da jedan povjesnicar, profesor na visokoj skoli naprica toliko gluposti… Ili je sasav, ili jako pokvaren. Ja bih rekao da je ovo drugo po srijedi, premda kao božji namjesnik na ovome svijetu pokvaren ne bi smio biti.

Josko Prskalo, München