Jesu li se Čović i Dodik odveć zamjerili Rodericku Mooreu

Veleposlanstvo SAD prihvaća činjenicu da će HDZ 1990 i HDZ BiH biti u oporbi i izražava žaljenje što stranke nisu bile u stanju postići dogovor o formiranju široke koalicije u Federaciji BiH, priopćeno je iz ovog Veleposlanstva.

“Potičemo sve stranke da što prije postignu dogovor o širokoj koaliciji na državnoj razini koja će moći provoditi reforme neophodne da bi BiH napredovala na putu euroatlantskih integracija i osigurala ekonomski prosperitet, regionalnu sigurnost, kao i odgovorno upravljanje zasnovano na demokratskim principima”, stoji u priopćenju, u kojem se također izražava očekivanje da će se nova Vlada FBiH pozabaviti hitnim pitanjima koja se nalaze pred njom i da će raditi u interesu svih građana Federacije BiH.

U vezi sa stajalištem američkog veleposlanstva zanimljivo je navesti dio priopćenja što su ga u povodu uspostave vlasti u Federaciji BiH javnosti odaslale tri izvanparlamentarne stranke, HSS BiH, HSP HB i HKDU: “Želimo upitati Međunarodnu zajednicu u BiH, Brisel i Washington kako će reagirati? Washington je u svom pismu od prije 10 dana vrlo jasno naglasio kako nikome ne smije pasti napamet formirati Dom naroda dok se ne izaberu svi izaslanici a Središnjem izbornom povjerenstvu ne smije pasti napamet verificirati mandate dok se ne završi izbor! To je napisao Washington prije deset dana! Pitamo ih jesu li to promijenili mišljenje i podržavaju li državni udar?! Podržavaju li nepoštivanje dokumenata čiji su tvorci upravo oni?!”

Odgovor na postavljena pitanja vjerojatno nitko nikada neće dati, no ako bi se htjelo spekulirati o tome zbog čega veleposlanstvo SAD-a sada smatra prihvatljivim konstituirajuću sjednicu Doma naroda, premda nisu izabrani svi izaslanici i premda izabranima nisu verificirani mandati, onda bi se možda na nekakav trag moglo doći čitajući jedan komentar u “Dnevnom listu”.

U njemu, uz ostalo, stoji: “Već nekoliko godina neki nadobudni lideri u BIH spremali su se jednom lupiti šakom po stolu i pred robusnim i svemoćnim američkim diplomatima u BiH odbiti poviti kralježnicu. Demonstraciju političkih mišića u srijedu su predstavili možda ne istodobno, ali zasigurno uigrano i dobro sinkronizirano predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

Onaj prvi je došao na noge moćnom američkom diplomatu Rodericku Mooru i zalupio vrata svim mogućim kompromisnim rješenjima i dogovoru s nepomirljivim političkim protivnikom Zlatkom Lagumdžljom, liderom SDP a. Onaj drugi ”uskočio” je ciljano rezolutnim odbijanjem zahtjeva supervizora za Brčko, Moorea, da se pismeno očituje i zajamči da odustaje od toga teritorija za svoj entitet.

Nezapamćeno je kada je američka administracija u jednoj zemlji dobila tako dva snažna politička šamara, kao što je prvi zamjenik visokoga predstavnika Roderick Moore to dobio u srijedu u Sarajevu i Brčkom. Autoritet najmoćnije svjetske vojne sile je debelo narušen i poljuljan. (…)

Američka administracija ne voli gubiti. Srijeda je bio dosta težak dan za Rodericka Moorea, no, on ima oružje za uzvratiti i neće se dugo čekati da nekoga zaboli glava zato što je i pomislio provoditi silu nad najjačom svjetskom silom.” [I.M.]