Josipović: Hrvati u BiH nemaju jednaku poziciju kao Srbi i Bošnjaci

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u intervju Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) da kroz ustavne reforme treba popraviti položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini kazavši da je neodrživo stanje u kojemu je taj narod neravnopravan u odnosu na Srbe i Bošnjake.

Prenoseći dijelove Josipovićeva intervjua, “Večernji list” navodi i sljedeću misao hrvatskog predsjednika: “Činjenica je da Hrvati nemaju jednaku poziciju kao Srbi i Bošnjaci i tu je potrebno napraviti određene korekcije, za koje mislim da neće utjecati na funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Ne bih davao recepte za njezino unutarnje uređenje, ali mislim da ovakvo stanje nije održivo i da će u BiH dozreti ideja kako ga nadići.”

Josipović je dodao da se rješenje za ustavne reforme u BiH ne može nametnuti izvan zemlje nego ga mogu postići domaći političari.

Komentirajući zahtjeve hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini za preustroj zemlje u više federalnih jedinica, od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, predsjednik Josipović je rekao da će Zagreb poduprijeti rješenja oko kojih će se usuglasiti sva tri naroda.

“Ako je u pitanju hrvatski entitet, onda treba uzeti u obzir realno stanje, odnosno može li se to ostvariti na način koji neće generirati konflikt”, rekao je Josipović. Istaknuo je da je korekcija Ustava BiH je potrebna, ali da treba pronaći balans između građanske i nacionalne države.

Razgovor s Josipovićem snimljen je u Banjoj Luci početkom tjedna prigodom sudjelovanja na svečanosti Nezavisnih novina na kojoj je proglašen osobom godine, a kojoj su bili nazočni i predsjednici Srbije, Crne Gore i članovi Predsjedništva BiH. Pri tome je istaknuo kako je put pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije moguć i da će rezultirati zajedničkom europskom budućnošću, prenosi “Večernji list”.