Kosor i Sanader su tragične figure

Poruka Europe je jasna: Ako Hrvatska želi dalje ići putem ka EU, mora se obračunati s čovjekom koji je Hrvatsku s puno vještine i spretnosti izveo na taj put. To nije fer, ali je ispravno. Hrvatskoj nema mjesta u Europi s ljudima čija prošlost je uprljana mrljama

Radio Deutsche Welle prenio je komentar njemačkog lista “Frankfurter Rundschau” u vezi su uhićenjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, u kojem stoji: “Skoro da nema nijedne državne firme koja ne stoji pod sumnjom da je u režiji Sanadera dijelila novac premijerovim suradnicima, skoro da nema ministra koji nije sudjelovao u tome. Brojni dužnosnici su u zatvoru, nova uhićenja slijede. Cijeli sustav bi mogao bi se urušiti. Vrtlog prijeti da zahvati i sadašnju hrabru i nesretnu premijerku Jadranku Kosor.

Ne samo ona, nego i njen prethodnik Ivo Sanader su tragične figure. Cijela Europa je s divljenjem gledala kako je Sanader nakon smrti osnivača države Franje Tuđmana njegovu stranku efikasno očistio od ratnih zločinaca i desnih radikala. Sa Sanaderom su odlične odnose gajili austrijski kancelar Schüssel, a i sama (njemačka) kancelarka Merkel se pojavila u njegovom predizbornom spotu.

Tek sada izlazi na vidjelo kako je Sanader zaveo red – uz upotrebu čekova. Njegov najjači stranački rival je istupio iz politike i postao biznismen – zahvaljujući kreditu kojeg je dobio od Hypo Alpe Adria banke, bliske Sanaderu. Premijerovi suradnici su s druge strane dobivali novac koji im je bio potreban za obračun s radikalima.

Bez finansijskih malverzacija, koje sada izlaze na svjetlo dana, Hrvatska se nikada ne bi oslobodila iz zajednice država bivše Jugoslavije. Na isti način joj je pošlo za rukom iz struktura vlasti potisnuti ratne profitere. Oni koji sada viču: ‘Drž’te lopova!’, ni sami ne znaju na koji drugi način bi se riješili radikala. Onaj tko se želi riješi bandi ubica i njihovih gospodara, taj teško da će to postići držeći se pravila transparentnosti u radu banaka.

To što je Sanader iz crnih fondova kojima je manevrirao, nešto novca prebacio i u vlastiti džep, nije lijepo, ali skreće pažnju s istinskog problema. Ovdje revolucija ne jede svoju djecu, nego domovinski rat ždere svoje unuke.

Cijeli ovaj proces u Hrvatskoj pokrenula je u stvari Europska komisija. Ona nije više dozvoljavala da politika vrši pritisak na pravosuđe. Pravosuđe je jedino poglavlje pristupnih pregovora Hrvatske i EU koje je još uvijek otvoreno.

Poruka je jasna. Ako Hrvatska želi dalje ići putem ka EU, mora se obračunati s čovjekom koji je Hrvatsku s puno vještine i spretnosti izveo na taj put. To nije fer, ali je ispravno. Hrvatskoj nema mjesta u Europi s ljudima čija prošlost je uprljana mrljama.”