Josipović je odlučio: Izbori za Europski parlament mjesec dana prije lokalnih

ivo-josipovicPredsjednik Ivo Josipović raspisao je izbore za Europski parlament za 14. travnja u RH a u konzularnim predstavništvima ti će se izbori održati 13. i 14. travnja. Odluka stupa na snagu od dana objave u Narodnim novinama, kazao je Josipović na konferenciji za novinare u svom uredu.

Predsjednik je rekao da je odluku donio nakon sveobuhvatnih konzultacija te da su prvi izbori za Europski parlament od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku, kako u pogledu afirmacije europejstva u Hrvatskoj tako i za ugled Hrvatske u Europskoj uniji. Izbori će se održati mjesec dana prije lokalnih pa ima dovoljno vremena za kvalitetnu kampanju, kazao je predsjednik.

Dvanaest zastupnika u Europskom parlamentu trebamo izabrati do 1. srpnja, kada Hrvatska treba postati punopravna članica EU-a. Na tim će se prvim europskim izborima prvi put primijeniti takozvane otvorene liste pa će građani, kad se odluče za stranku, moći glasovati i za jednog od kandidata s liste te stranke i tako osim stranačkih struktura utjecati i na to tko će biti izabran u Europski parlament.

Podsjetimo Sabor je prije šest dana donio odluku da će se izbori za hrvatske članove EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske EU-u, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada i lokalni, odnosno u svibnju. U tom bi slučaju taj posao provodili isti birački odbori i izborna povjerenstva. Premijer Zoran Milanović smatra da za određivanje datuma ne može glavni kriterij biti trošak. Oporba smatra da bi izbore za Europski parlament trebalo održati zajedno s lokalnima.

Na pitanje novinara je li bilo vanjskih pritisaka za povlačenje hrvatskih vojnika s Golana, Josipović je odgovorio niječno. Vlada je opovrgla medijske teze da je Hrvatska prodavala oružje sirijskim ustanicima. Takva je teza ugrozila sigurnost naših vojnika na Golanu jer postoji rizik da ih se više ne doživljava kao neutralne, odgovorio je predsjednik.