Moon političarima BiH: Ostavite po strani političko pozerstvo, jalovu retoriku i teorije zavjere

patrick-moon-190Američki veleposlaniku BiH Patrick S. Moon objavio je na svom blogu komentar o “teorijama zavjere”, u kojem je političkim liderima i predstavnicima vlasti u BiH poručio da ostave po strani političko pozerstvo, jalovu retoriku i teorije zavjere.

“Kako dani postaju sve duži a snijega je sve manji, dolazak proljeća je svakako olakšanje. Ali, ove godine često slušam i čitam o nekoj drugoj vrsti proljeća u Bosni i Hercegovini. O onoj koju sam, navodno, ‘skuhao’ ja, moja vlada, čak i neki drugi ‘stranci'”, kaže Moon.

Iako teorije zavjere nisu neobična pojava u javnom dijalogu, mišljenja je da su ove izjave toliko smiješne da ih se ne može ozbiljno shvatiti.

Te optužbe, Moon smatra, nesuvislim i vjeruje da ovakve priče o zavjerama služe samo da bi se odvratila pažnja od problema u ekonomiji, pravosudnom sustavu, političkom zastupanju građana, borbi protiv korupcije, itd.

Srećom, kaže, da slično reagiraju i obični građani u cijeloj BiH kao i većina lidera u vlasti i lidera političkih stranaka.

“Malo je onih izvan BiH koji su poput SAD tako dugo i naporno radili na uspostavi mira u ovoj zemlji, na obnovi njene uništene infrastrukture, na razvoju njene krhke demokracije, na snaženju pravne države, na ostvarenju pravde za žrtve rata i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Ideja da mi podstičemo rušenje bilo koje vlasti u BiH ne samo da je nesuvisla, nego je uvredljiva i nema nikakve veze sa stvarnošću”, piše Moon.

Dugogodišnja podrška SAD-a civilnom društvu i građanskom aktivizmu svakako nije nikakva tajna i ona je, navodi, direktno vezana za cilj za koji se, prema vlastitim riječima, zalažu lideri koji su na vlasti i lideri političkih stranaka u BiH, a to je puna integracija BiH u euro-atlantske institucije.

“Da bi to postigla, Bosni i Hercegovini je potreban energičan i angažiran sektor civilnog društva i institucije vlasti koje su transparentne i odgovorne. Moj tim radi s građanima i građanskim organizacijama u cijeloj BiH koje žele doprinijeti boljem stanju u zemlji i poboljšati život njenih građana. Naši programi pomoći preko USAID-a, ambasadini programi malih grantova i drugi programi su u 2012. godini iznosili preko 45 milijuna dolara”, podsjetio je američki ambasador u BiH.

Navodeći mnoge stvari u kojima SAD daje podršku BiH, ističe da SAD pomaže i osnaživanje demokracije i vladavine zakona dok podstiče građane BiH da budu aktivni sudionici pozitivnih promjena.

“Pomažemo organiziranje građana u borbi protiv korupcije. I toliko toga bismo još mogli navesti. Ponosno mogu reći da smo istinski prijatelji ove zemlje i njenih građana. Eto, to je upravo tako”, zaključio je.

Ovdje, ističe, radimo u partnerstvu sa sektorom civilnog društva koji insistira na reformama i promjenama koje su neophodne za euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Govoreći da građani žele odgovorniju vlast, poštivanje ljudskih prava, mladiće i djevojke koji su aktivni lideri u društvu i još mnogo toga kaže da je upravo to što oni rade ključno za demokraciju.

“Mi im pružamo podršku od kraja rata i nastavit ćemo to činiti. Isto tako, nastavit ćemo se sastajati i raditi s političkim liderima i predstavnicima vlasti u BiH uz ovakvu poruku: Ostavite po strani političko pozerstvo, jalovu retoriku i da, teorije zavjere. Fokusirajte se na stvarne probleme s kojima su suočeni građani BiH. Od reformi koje su neophodne BiH kako bi napredovala na putu ka potpunoj integraciji u euroatlantske institucije imat će koristi svi građani”, poručio je Moon.

Istakao je nadu da će BiH, skoro dvije decenije nakon okončanja rata, ponovo ući u period obnove i optimizma, period u kojem neće biti zaokupljena sitnim političkim mahinacijama, teorijama zavjere i egocentričnim pojedincima, nego budućnošću ovog društva i izgradnjom zemlje kakvu biste željeli da vaša djeca naslijede.