Josipović nije došao na prijem u povodu pravoslavnog Božića, Milanović obećao dvojezičnost

pravoslavni-bozic-2013Hrvatski državni i politički vrh okupio se na božićnom domjenku što ga je u Novinarskome domu u Zagrebu priredilo Srpsko narodno vijeće. Među visokim uzvanicima bili su i predsjednici Sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović. No, predsjednik države Ivo Josipović nije došao, nego je poslao svojega izaslanika Sinišu Tatalovića.

Predsjednik Josipović i čelnik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac pogoršali su međusobne odnose nakon što je predsjednik države na obljetnicu proslave akcije “Oluja” pozvao Veljka Džakulu.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izrazio je žaljenje jer nije nazočio i predsjednik Josipović koji je dosadašnjih godina bio njihov tradicionalni gost. “Voljeli bismo da je predsjednik Josipović s nama i ove kao i prijašnjih godina. On je uvijek bio rado viđen gost i bio bi i ove godine”, rekao je Pupovac.

Premijer Zoran Milanović poručio da će osigurati provođenje zakona koji manjinama jamče dvojezičnost u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva.

“Kako netko može biti protiv prava nekog da se koristi svojim jezikom i pismom”, upitao je Milanović, te poručio da je zakon koji osigurava dvojezičnost dobar te da se neće mijenjati. “Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, zato što je to pravna država, nego zato što je to ispravna država”, dodao je.

Milanović je kazao i kako se ne može složiti s pozivom na toleranciju predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, poručivši kako on svoje sugrađane ne tolerira, nego s njima živi. “Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a jedni drugima nismo nepogoda”, rekao je.

Pravoslavnim vjernicima Božić je čestitao i Josip Leko, koji je obećao da će Sabor znati i htjeti graditi standarde koji će osigurati demokratska prava i ljudske slobode za sve, u rangu s modernim svijetom.

Naglasio je kako je Hrvatski sabor središnje mjesto čuvanja demokratskih vrijednosti, među kojima su ljudska prava i temeljne slobode. “Volio bih da svaki građanin Hrvatske kaže kako su one na visokoj razini”, rekao je, dodajući međutim kako tomu još uvijek nije tako.

Uime predsjednika Republike Božić je čestitao njegov izaslanik Siniša Tatalović naglasivši kako je godina koja je upravo započela godina velikih očekivanja, ali i godina u kojoj smo suočeni s velikom krizom.

“Predsjednik Republike na različite je načine izražavao očuvanje identiteta nacionalnih manjina, što je izraz odgovornosti Republike Hrvatske kao pravne države”, kazao je Tatalović. Istaknuo je zasluge SNV-a i SPC-a, naglasivši da je riječ o institucijama koje su kroz različite forme pokazale konstruktivnu organiziranost i odgovornost u životu Hrvatske.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da u novoj godini očekuje učvršćivanje tolerancije na području kulture, jezika i obrazovanja te potporu SNV-u i drugim institucijama srpske nacionalne manjine.

“Ne želimo patronat nad organizacijama koje smo stvarali decenijama, želimo da ove godine bude više tolerancije prema institucijama srpske zajednice i drugih nacionalnih manjina i prema drugim različitostima u društvu koje nisu dobile institucionalnu formu”, poručio je Pupovac. Dodao je da očekuje rješavanje preostalih problema izbjeglica te obnovu odnosa među državama u regiji, posebno sa Srbijom.

Kardinal Bozanić čestitao mitropolitu Jovanu i patrijarhu Irineju

Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić poslao je Božićnu čestitku pravoslavnom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Jovanu Pavloviću.

“Primio sam Vaše božićne i novogodišnje čestitke, što ste ih s dobrim željama uputili meni, svećenicima i katoličkim vjernicima u Hrvatskoj. Uzvraćam sa srdačnim čestitkama za Božić Vama, Vašem svećenstvu i pravoslavnim vjernicima u našoj Domovini te molim obilje Božjeg blagoslova, mira i radosti u novoj 2013. godini!, stoji u Bozanićevoj čestitci.

Bozanić je uputio Božićnu čestitku i patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve (SPC) gospodinu Irineju.