Milanović: Vlada će u brzom, razumnom vremenu poslati u proceduru granični sporazum s BiH

Hrvatski premijer Zoran Milanović je, gostujući na Hrvatskom radiju, najavio da će Vlada u brzom, razumnom vremenu u saborsku proceduru poslati granični sporazum s BiH, koji su 1999. potpisali predsjednik RH Franjo Tuđman i BiH Alija Izetbegović.

“To je u hrvatskom interesu, kao i Pelješki most, kao i Zrinski grad, kao i poruka nekim drugim državama u EU-u, susjednim državama, da ono što je potpisano od strane legitimnih, legalnih zastupnika države trebaju ratificirati. U protivnom nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu itd. Dosta je više te uličarske politike”, rekao je Milanović u razgovoru za Hrvatski radio.

Josipović: Treba razmišljati o dostupnim rješenjima

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u povodu najave premijera Zorana Milanovića da će Vlada Hrvatskom saboru na ratifikaciju uputiti granični sporazum s BiH, koji su 1999. potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kako je riječ o jednom od mogućih rješenja te osjetljivom pitanju koje treba dobro objasniti hrvatskim građanima.

“Ja sam upozorio, s obzirom na to da je riječ o osjetljivom pitanju, važno je da vlada građanima objasni zašto se i pod kojim uvjetima ide u ratifikaciju, što znači ratifikacija s obzirom na ‘Badinterove granice’, i da građanima bude jasno zašto je za Hrvatsku taj sporazum dobar. Taj je sporazum jedno dostupno rješenje”, rekao je hrvatski predsjednik novinarima u Jastrebarskom tijekom tzv. diplomatske berbe s predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

“Moramo govoriti o dostupim rješenjima. Rješenja koja bismo možda željeli, a nisu dostupna, ne treba ni uzimati u razmatranje. Prema tome, to je jedno od mogućih rješenja”, rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je u Jastrebarskom rezanjem jednoga grozda simbolički otvorio treću diplomatsku berbu na kojoj je sudjelovalo četrdesetak diplomata akreditiranih u Hrvatskoj.

Karamarko: pričekati s ratifikacijom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Virovitici je izjavio kako Hrvatska još ne bi trebala ratificirati granični sporazum s Bosnom i Hercegovinom i da bi o tome stručnjaci trebali reći zadnju riječ.

“Taj sporazum ne treba još ratificirati, ne vidim čemu sad ratificirati, nakon toliko godina ako stvari još nisu do kraja iskristalizirane”, kazao je Karamarko. Naglasio je kako HDZ predlaže da eksperti kažu zadnju riječ i da problem treba rješavati u skladu s prijateljskim odnosima koje Hrvatska ima s Bosnom i Hercegovinom.