Jovan Divjak u uhićen u Beču na temelju srbijanske tjeralice

Glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Rudolf Golia potvrdio je jutros Tanjugu da je bivši general Armije BiH Jovan Divjak u četvrtak navečer uhićen na bečkoj zračnoj luci Schwechat prilikom ulaska na teritorij Austrije, na osnovu međunarodne tjeralice koju je raspisala Srbija.

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhićen je u četvrtak navečer na zračnoj luci u Beču.

Ročište pred nadležnim sudom u Beču u vezi s uhićenjem umirovljenog generala Armije RBiH Jovana Divjaka trebalo bi biti održano danas, potvrdio je Feni Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Grubešić navodi da bi, prema ustaljenoj proceduri, ročištu trebali prisustvovati predstavnici Veleposlanstva BiH u Beču, te da Tužiteljstvo BiH očekuje da će biti informirano o razlozima Divjakovog uhićenja.

Glasnogovornik državnog Tužiteljstva nije želio spekulirati o detaljima ovog slučaja, uz opasku kako je moguće da se radi o grešci s obzirom na to da nitko nije vršio reviziju ranije izdatih tjeralica.

Podsjetio je na dogovor o tome da se ne mogu raspisivati potjernice bez suglasnosti matične zemlje čiji je državljanin osoba za kojim se raspisuje potjernica kada je u pitanju procesuiranje navodnih ratnih zločina.

»Kako bi bilo da mi raspisujemo tjeralice za državljanima Srbije koji se sumnjiče za zločine na Kosovu?«, postavio je pitanje Grubešić sugerirajući kako je krajnje vrijeme da Srbija prestane raspisivati tjeralice zbog zbivanja u različitim dijelovima nekadašnje zajedničke države.

Divjak se, kako je potvrđeno u sudu u Korneuburgu, nalazi u pritvoru u tom gradu u blizini Beča, gdje čeka na izvođenje pred suca koji će odlučiti o daljim koracima, odnosno da li će biti pušten na slobodu ili će morati da čeka u zatvoru do razrješenja pitanja da li će biti izručen zemlji koja je za njim raspisala potjernicu radi suđenja za navedene zločine.

Zbog uhićenja generala Divjaka u noći između četvrtka i petka održani su prosvjedi pred veleposlanstvom Austrije u Sarajevu. Skupina od stotinjak prosvjednika okupljenih preko društvene mreže Facebook tražila je da se generala odmah pusti na slobodu. Novi prosvjedi najavljeni su za subotu ukoliko Divjak do tada ne bi bio oslobođen.